Social

Pictorița care a adus la Telenești o Iarnă de poveste

Inițial mă gândeam că aceste rânduri ar trebui intitulat ”A doua venire a Îngerului Blond” (pe pagina mea de FB încă poate fi găsti albumul ”În ospeţie la…. Îngerul Blond”, care conține o amplă prezentare a primei expoziții de lucrări plastice ale tinerei pictorițe Cornelia Druță, băştinaşă din Ineşti, Teleneşti, găzduită la începutul toamnei recente de Biblioteca Municipală ”B.P. Hașdeu” din Chișinău). Până la urmă am decis să pun accentul pe faptul că pictoriţa cu lucrările ei, în sfârşit, a ajuns ACASĂ.

Este meritul directoarei Muzeului de Istorie și Etnografie din Telenești, dna  Elena Ilescu, care la evenimentul de lansare a expoziției  băștinașei noastre în Chișinău, a invitat-o pe Cornelia cu lucrările ei la Telenești, oferindu-i o sală din incinta muzeului. Evenimentul s-a produs vinerea trecută cu genericul  ”Farmec de baladă și motive de iarnă în debutul de creație al tinerei pictorițe din Inești, Cornelia Druță”.   

Și pentru că autoarea a venit acasă cu 65 dintre cele 101 lucrări, realizate până în prezent, printre acestea evidențiindu-se peisajele de iarnă, am ales anume titlul de mai sus.

Înconjurată de foști colegi și profesori de la Școala de arte Plastice ”Nicolae Moisei” din Telenești, de câțiva colegi de la Școala Republicană de Arte Plastice ”A. Plămădeală” din Chișinău, unde Cornelia studiază în prezent, de mama sa, cea care îi este mereu alături, o femeie de o modestie și discreție deosebite, de prieteni şi de reprezentanți ai conducerii raionului, Secției Cultură, Cornelia a prezentat publicului lucrările expuse, vorbind într-un limbaj specific genului de artă îndrăgit de ea, pentru care Domnul a înzestrat-o cu mult har.

Astfel, am aflat despre genurile de pictură care o interesează – peisajul, colajul bidimensional și tridimensional, mozaicul, natura statică, dar și despre tehnicile pe care le aplică la crearea lucrărilor sale: pastelul, creionul simplu, creioanele colorate, guașul, acuarela, pielea naturală, fetrul, tempera…

Au descoperit harul Corneliei Druță Sergiu Sasu, primul ei profesor la Școala de Arte Plastice din Telenești şi Svetlana Caprian, directoarea acestei instituții. Acești oameni știu să identifice talentele veritabile și să le dezvolte până la perfecțiune. Apropo, în prezent la Școala Republicană de Arte Plastice  ”A. Plămădeală” din Chișinău își fac studiile alți doi absolvenți ai Școlii de Arte din Telenești. Așadar, dacă vreți să vă teleportați într-o atmosferă de IARNĂ ADEVĂRATĂ, dacă vreți să gustați din FRUMOS, ARTĂ, vizitați vernisajul de lucrări ale pictoriței de 16 ani Cornelia Druță, care vor fi expuse la Muzeul  de istorie şi etnografie din Teleneşti timp de 3 luni.

În imagine: Cornelia Druţă îşi prezintă lucrările publicului teleneştean.


Maria Vleju, șefă-adjunctă la DGE Telenești

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker