Social

Doctorul Munteanu scrie o carte despre satul natal

Medicul Constantin Munteanu, directorul unui centru medical din Orhei, acum un an, a hotărât să scrie o carte despre Clișova, satul său natal. La moment, dânsul  finalizează ultimele capitole.

 

În imagine: Doctorul Constantin Munteanu în activitate de documentare și părintele Ion Untură, discuțând despre  istroria  bisericii din sat.                                                                                                                     

 

”La început m-am gândit să sponsorizez o monografie pe care să o scrie un istoric local. A reuşit nu rău, chiar am aflat multe secvențe interesante din trecutul baștinei, dar mi-am zis că este necesară și intervenția mea, fiindcă am trăit personal evenimentele din ultimii aproape 70 de ani şi aş putea reda atmosfera acestor timpuri. Exprimându-mă în termeni ce țin de mesesia mea, m-am apucat să fac o radiografie a satului românesc din Basarabia, care va fi nici în alb, nici în negru, ci cât mai aproape de adevăr, unde să descriu toate procesele care au avut loc aici”, spune medicul. 

În acest scop dl Munteanu s-a întâlnit cu mulţi dintre consătenii stabiliţi în alte localităţi, somități originare din Clişova, a adunat mai multe fotografii de epocă reprezentând case, școala, biserica, mori de vânt și de apă, care au constituit peisajul de cândva al localității. Un loc aparte autorul acordă perioadei interbelice, trecută sub tăcere până nu demult, dar care  este semnificativă pentru istoria Clișovei or, atunci sătenii, prin intervenție comunitară, au construit școală, drumuri, au reconstruit bicerica.

Elena Rotaru, primara satului Clișova salută inițiativa lui Constantin Munteanu:

”Deși trăiește la Orhei, dl doctor este prezent la baștină  în permanență. Socot că o carte despre satul natal trebuie s-o scrie un băștinaș. Iar după faptul cum dumnealui se documentează, ne-am convins că va fi o lucrare serioasă. Autorul se străduie să consemneze aportul fiecărui sătean în istoria localității. Așteptăm cu nerăbdare această carte și sperăm că nu va fi ultima”, a menționat primara.

Ion Cernei    

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker