Centenarul Marii UniriEvenimente

Reântregirea Ţării – o chestiune de demnitate naţională

Mii de oameni de pe ambele maluri ale Prutului s-au adunat duminică, 25 martie 2018, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, cu pancarte și steaguri, pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire a Basarabiei cu România şi a cere reunificarea Ţării. În fața mulțimii au ieșit cu discursuri mai mulți politicieni și oameni de cultură, atât de la noi, cât și de peste Prut.

La adunarea de duminică au fost prezente delegaţii practic din toate raioanele R.Moldova, dar şi din mai multe judeţe de pe malul drept al Prutului.

Acum 100 de ani, la 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat, cu 86 de voturi pro, unirea Basarabiei cu Țara Românească. Basarabia a fost prima provincie care, conform Declaraţiei de Unire, adoptată de Sfatul Ţării cu 86 de voturi pro, 3 împotrivă, 36 de abţineri și 13 deputaţi absenţi.

Potrivit liderului libera-lilor din raionul Orhei Sergiu Miron, din oraş şi localităţile raionului la manifestaţie au venit cu mijloace private de transport peste 230 de oameni.

Din raioanele Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti delegaţiile au fost mai modeste, toate deplasându-se la Chişinău de asemenea cu mijloace de transport particulare, pentru că întreprinderile de transport ar fi primit de la autorităţi indicaţie să nu ofere autobuze şi rutiere pentru unionişti, cel puţin aşa ne-au spus mai multe persoane de la Rezina şi Teleneşti.

În faţa mulţimii din Piaţa Marii Adunări Naţionale au ieşit cu discursuri mai mulţi fruntaşi ai mişcării de reîntregire a României: George Simion, președintele Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”, parlamentarul român Constantin Codreanu, ex-președintele României Traian Băsescu, președintele „Unirea-ODIP” Vlad Bilețchi, primarul de Buzău Constantin Toma, preşedintele Mişcării Civice „Tinerii Moldovei” Anatol Ursu ş.a.

„Cerem parlamentelor să voteze din nou unirea. Acum 100 de ani românilor le-a fost mai uşor să facă unirea? Suntem singura ţară care mai acceptă să trăiască după voinţa lui Stalin şi a lui Hitler… Este o chestiune de demnitate naţională reîntregirea ţării. Moldovenii sunt cetăţeni ai României. Nu există alt drum pentru restabilirea demnităţii poporului român. România a intrat în NATO, a intrat şi în UE.

Al treilea obiectiv de ţară nu poate fi decât unirea cu Republica Moldova”, a spus Traian Băsescu.

În aceeaşi ordine de idei, Vladimir Susarenco, primarul s. Sadova, baştina  preşedintelui I.Dodon, a remarcat: „Mă bucur că sadovenii mei mi-au dat curaj. Suntem sute de săteni care îşi doresc unirea. Cum să nu ţi-o doreşti, când ai aceeaşi limbă, cultură, eşti alături de fraţii tăi de peste Prut? Împreună vom face unirea. Pentru o Românie mare, puternică şi unită, aşa să ne ajute Dumnezeu!“, a spus primarul de Sadova.

Satul Ţânţăreni din raionul Teleneşti a fost prezent la manifestaţia din PMAN cu o delegaţie în frunte cu primarul Dumitru Stoica. Ţânţărenii au fost a treia localitate din raionul Teleneşti, administraţia căreia a adoptat Declaraţia de unire cu România. Dumnealui ne-a spus că a fost problematic să găsească un proprietar de microbuz care să nu se teamă să meargă la Chişinău cu unioniştii. Până la urmă Costică Popa, unul din fermierii locali a acceptat: ”Dacă nu m-am temut să conduc autocisterne cu benzină pe drumurile Afganistanului, apoi pe drumul spre Chișinău, la Marșul Unirii – nici atât!”

La răscrucea Cricovei microbuzul totuşi a fost oprit de poliție. Un căpitan tânăr l-a sfătuit pe șofer să schimbe parbrizul plesnit și să prindă înăuntru o  hârtie cu  inscripția ”Oameni”, după ce i-a urat ”Drum bun”.

În Piața Marii Adunări Naționale, inundată de  drapele tricolore, inclusivcu denumiri de localități inscripționate pe mijloc, am întâlnit multă lume cunoscută. Jurnalistul Vlad Vlas, originar din Biești, văr cu frații Ion și Vladimir Vlas, primarul și directorul gimnaziului din comuna respectivă, acum trăiește la Piatra-Neamț, România, unde predă româna la un liceu: ”Am pornit de acasă pe la ora patru, să nu am probleme cu drumul de iarnă. Azi Chișinăul e mai frumos chiar decât la 27 august 1989. Am găsit în piaţă mai mult tineret, dovadă că ştafeta Unirii a fost preluată de noua generaţie. Nu poți opri Unirea, precum nu poți opri venirea primăverii”, spuse Vlad Vlas.

Era în piaţă şi Constantin Oboroc, pământeanul nostru din Cozești, ex-deputat în Sovietul Suprem al URSS de ultima legislatură, vicepremier în guvernul Muravschi, unul din artizanii Independenței noastre, o figură emblematică de intelectual moldovean, cu o demnitate şi verticalitate deosebite. În opinia dlui Oboroc, R.Moldova trăieşte al doilea val de renaștere națională și acesta este mai puternic decât cel de acum 28 de ani.

Un grup de teleneșteni era condus de către Eugen Manoli, Grigore și Mihai Ilescu, toţi cu steaguri și cocarde tricolore la piept.

Raionul Orhei era reprezentat de delegații din mai multe sate, mai numeroase fiind cele de la Ciocâlteni și Mălăiești, în frunte cu primarii Ion Ionașcu și Ilie Vârtosu. Cei doi primari au fost prezenți la toate manifestările de dincolo de Prut unde au fost invitați primarii-unioniști: ”Spiritul Unirii vine de la intelectualitatea şi oamenii de bună credință din comună. Nouă nu ne rămâne decât să susținem această idee, care aduce comunității doar beneficii”, ne-a spus Ilie Vârtosu.

Un alt orheian pe care l-am văzut și ascultat din scenă a fost Victor Grebenșcicov, supranumit ”orheianul de la Omsk”. Victor, rus din Omsk, cu bunici împușcați de către Stalin în anii ’30 ai secolului trecut, la 14 ani a început să studieze româna cu dicționarul, apoi a făcut Facultatea Limbi Străine la USM, a lucrat redactor pentru dublaj la ziarul raional din Orhei, a fost unul din fruntaşii Mişcării de Renaștere Națională din anii 80-90 ai secolului trecut. Actualul profesor universitar la ASEM Victor Grebenşcicov a avut la adunarea de duminică o adresare emoționantă către alolingvii din R. Moldova, în care a accentuat avantajele Unirii, inclusiv pentru minoritățile naționale.

Adunarea s-a încheiat cu adoptarea unei rezoluţii şi cu hora unirii.

 

Poziţia preşedintelui Republicii Moldova

În ajun, preşedintele Igor Dodon a îndemnat cetăţenii să nu participe la acest eveniment. El a precizat că sunt posibile provocări din partea unioniştilor, subliniind că mulţi dintre aceştia ar fi fost plătiţi pentru a destabiliza situaţia.

Duminică poliţia într-adevăr a reţinut un grup de 21 de tineri care purtau măști pe față și rucsacuri în spate. Potrivit poliţiei, tinerii se îndreptau spre evenimentul desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, unde urmau să-și exprime dezacordul cu participanţii la întrunire.În rucsacuri polițiștii au depistat măști medicinale, antigaz, pumnal, cuțit și bâtă. După ce i-a identificat, poliţia i-a eliberat, pornind pe acest caz un proces penal pentru huliganism.

Ion Cernei      

 

 

 

 

 

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker