Evenimente

Expoziție de echipamente ale structurilor de forţă la muzeul din Orhei

La Muzeul de Istorie și etnografie din Orhei a fost inaugurată o expoziție de uniforme, semne distinctive, medalii și insigne, chipiuri, căști, etc. din peste 20 de țări. Exponatele aparțin lui Veaceslav Bratușevschi, pensionar militar, care locuieşte la Orhei. 

 

Aici poți vedea uniforme de paradă și de port cotidian ale militarilor armatelor SUA, Rusiei, fostei RDG, fostei Iugoslavii, etc., căști de luptă care au aparținut militarilor sovietici, britanici, români din diferite epoci. De asemenea sunt uniforme ale militarilor Armatei Naționale, angajaţilor Ministerului de Interne, SIS, Serviciului Vamal din Republica Moldova. Dintre decorații un interes deosebit îl prezintă două “Cruci de Fier” germane de gradul I și II, care au aparținut unor militari ai Werhmatului, Ordinul “Drapelul Roșu de Luptă” (URSS) și ordinul ”Meritul militar” de toate cele trei grade (România de după anul 1948). Este demonstrat de asemenea un număr impunător de cocarde și epoleți, care indică genul de trupe ale armatelor Franței, Danemarcei, Chinei, Bulgariei, etc.   

”Este o expoziție unicală, care demonstrează un hobby al unui orheian. Deși muzeul nostru oficial se află în reparație, am decis să vernisăm expoziția respectivă, care a atras o mulțime de vizitatori, inclusiv elevi de la școlile militate din România și de la Chișinău”, a remarcat Andrei Calcea, directorul instituției.

Directorul muzeului a mai precizat că va organiza expoziții și ale altor colecționari din oraș și raion pentru a trezi astfel interesul tinerilor faţă de istorie.

În imagine: Directorul Muzeului de Istorie și etnografie din Orhei Andrei Calcea demonstrează tunici de paradă ale sergentului armatei SUA și oberst-leitenantului (locotenent-colonel) de infanterie a Bundeswerului.

Ion Cernei                                                         

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker