EvenimenteUN Women

VIDEO/ Catinca Mardarovici: „Egalitatea de gen nu înseamnă dreptate numai femeilor, egalitatea de gen înseamnă drepturi, oportunități și responsabilități egale pentru femei și bărbați”

Catinca Mardarovici a reușit să schimbe nu doar perceperea egalității de gen în rândul oamenilor din Moldova, dar a luptat și pentru o legislație mai corectă în raport cu drepturile femeilor, fiind astfel mereu sensibilă la nedreptăți. Ba mai mult, este prima femeie care a fondat o organizație dedicată promovării femeilor în politică. Dar aflați mai multe despre eroina noastră în cea de-a șaptea istorie din cadrul campaniei „Tu știi că poți”.

 

„Mă numesc Catinca Mardarovici, sunt o militantă convinsă pentru drepturile femeilor și, în general, drepturile omului. În acest domeniu am început activitatea probabil cu „Perestroika”, în 1986, apoi în 1993 am fost chemată de activistele din Liga Democrat-Creștină a Femeilor – prima organizație de femei, alta decât Organizația sovietică a femeilor. Din 1993, alături de cunoscuta Lidia Istrati, am fost directoarea executivă a Ligii Democrat-Creștine a femeilor din Moldova timp de 8 ani. În această perioadă, Liga a fost prima organizație de femei, care a avut reprezentare în Parlamentul Republicii Moldova din 1994.

Împreună am reușit să aducem schimbări în legislație. Pentru prima dată, în Legea cu privire la partide, am introdus termenul de respectarea principiului egalității de gen. Acesta a fost începutul.

Noi atunci percepeam egalitatea de gen ca fiind unele drepturi ale femeilor, că ceva nu e corect în ceea ce privește viața femeilor și abordarea lor. Personal m-am confruntat, în perioada sovietică, cu o situație. Atunci când trebuia să fiu la serviciu, copilul meu s-a îmbolnăvit și a trebuit să merg la secretarul raional de partid pentru a avea o aprobare ca soțul meu să poată sta acasă cu copilul. A fost nevoie de toate acestea, pentru că legea prevedea expres că doar femeile îngrijesc copiii, doar femeile pot sta pe buletin. Dar iată că aceste lucruri au fost schimbate, iar eu am fost parte a acestor schimbări.

De formare sunt matematiciană, ingineră programator, cum se spunea în perioada sovietică. Am lucrat 10 ani în calitate de ingineră programator la o uzină militară, apoi, următorii 10 ani, au fost dedicați activității politice, iar din 2001 și până în prezent m-am dedicat drepturilor femeilor și ale copiilor.

Am adus fundația Agapedia, a lui Jurgen Klinsmann, în Republica Moldova. În 2001-2002 am avut primul proiect: Centrul de plasament pentru copiii noi-născuți până la 3 ani. Însă pe atunci nu exista legislația corespunzătoare, nu existau standarde, iar noi trebuia să deschidem un nou centru, o formă nouă de protecție a copilului și, așa cum mie îmi plac provocările, am acceptat și m-am implicat. Acum avem mai multe proiecte și activități interesante dedicate copiilor.

Eu zic că atât cât am fost în Parlament am muncit așa cum ar trebui să muncească un parlamentar – pentru binele cetățenilor. Sigur că nu întotdeauna erau acceptate propunerile noastre. De exemplu, reforma sistemului de pensii nu era acceptată nici de populație, dar trebuia făcută. Dar mi-am asumat atunci aceste riscuri și chiar eram identificată unde apăream: „Aha! Ea a majorat vârsta de pensii!”

În Republica Moldova, noi avem o problemă de înțelegere a egalității de gen. Egalitatea de gen nu înseamnă dreptate numai femeilor, de fapt, egalitatea de gen înseamnă dreptate, drepturi, oportunități și responsabilități egale pentru femei și bărbați.

Femeile vor naște în continuare copii, doar că vor ca în perioada de îngrijire să împartă aceste responsabilități între parteneri, astfel ca ambii să își poată face o carieră.

După o vizită în SUA, unde am aflat mai multe despre organizațiile de femei de acolo, m-am întors în țară și mi-am zis că și femeile din R. Moldova trebuie să se implice în politică și în procesele decizionale. Atunci am contactat un grup de femei cu care ne cunoșteam și am zis: „Avem nevoie de un club care va promova femeile în politică”. Ca matematiciană, m-am gândit să găsesc o formulă matematică care să fie o expresie a egalității de gen și astfel a apărut denumirea de Clubul Politic al Femeilor 50/50.

Ne-am propus să încurajăm și să mobilizăm femeile să se implice în politică și, timp de 10 ani, am tot implementat proiecte de promovare a femeilor și mă bucur să văd o schimbare spre bine a lucrurilor.

Planurile mele de viitor sunt să continui cu proiectele fundației Agapedia. Apoi voi rămâne pentru totdeauna o militantă și activistă pentru drepturile femeilor”.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker