EvenimenteUN Women

VIDEO/ Svetlana Cojocaru: „Sunt prima femeie directoare a Institutului de Matematică și Informatică”

Svetlana Cojocaru este prima femeie care a devenit directoare la Institutul de Matematică și Informatică al Academiei de Științe a Moldovei. Este pasionată de matematică din anii de școală. Aflați mai jos cum a fost parcursul eroinei celei de-a șasea istorii a campaniei „Tu știi că poți”.

„Sunt directoarea Institutului de Matematică și Informatică. Sunt prima directoare femeie și sunt în ultimul an al celui de-al doilea mandat. Sunt membră corespondentă a Academiei de Științe.

Teza de doctor habilitat în Informatică am susținut-o aici în Chișinău și aceasta a fost prima teză de doctor habilitat în acest domeniu, în informatică, susținută de o femeie în țara noastră. Unicitatea s-a repetat de mai multe ori în biografia mea.

Este adevărat, matematica, în special, este un domeniu profesat mai mult de bărbați, cu toate că am putea vorbi și despre nume foarte celebre de femei matematiciene.

Este o problemă chiar în plan mondial, o problemă căreia i se acordă atenție și se analizează de ce, totuși, sunt mai puține femei în matematică. Alegerea matematicii s-a datorat unui profesor de matematică, pe care l-am avut în școală.

La o lecție de geometrie ne-a demonstrat o teoremă și era atât de frumos, atât de artistic. Atunci a fost primul fior când am simțit frumusețea matematicii. De aceea, când am absolvit școala nu mai aveam dubii unde voi merge să studiez mai departe.

Am mers la matematică, am făcut specializarea în matematica aplicată, iar cercetările au avut deja un spectru mai larg, mai mult cu înclinații spre informatică, cu diferite domenii, care, în momentul respectiv, îmi păreau interesante, cum ar fi: algebra computațională, gramatici formale și interfețe inteligente.

Un subiect aparte care îmi place foarte mult este cel de procesare a limbajului natural, un domeniu care facilitează înțelegerea dintre om și calculator.

Când mi s-a propus pentru prima dată să devin secretar științific în cadrul Institutului de Matematică și Informatică am refuzat, a doua ofertă – am refuzat-o, apoi m-am mai gândit – pot eu să fac acest lucru sau nu?! Am înțeles că pot și dacă pot, de ce să nu accept provocarea. Era clar că îmi va răpi din timp, mă va abate în mare măsură de la lucrările de cercetare, dar înțelegeam că este un lucru pe care eu pot să îl fac și trebuie să îl fac.

Da, este și muncă de rutină în activitatea de cercetare, dar oricum cercetarea constă în producerea de noi cunoștințe și asta într-adevăr mă pasionează – să demonstrezi ceva nou, care nu a fost până la tine și prin asta să adaugi ceva în colecția de cunoștințe pe care o are omenirea.

Fiind aleasă în postul de directoare, pentru prima dată în 2010, unul dintre punctele de program pe care le-am avut pentru mandatul meu au fost anumite acțiuni pentru atragerea tinerilor în cercetare și menținerea lor în acest domeniu.

Încercăm să avem o cooperare cu agenții economici din țară, ne mai ajută și ei, își mai aduc și ei contribuția cu anumite proiecte comune. Încercăm să avem proiecte internaționale, pentru a oferi tinerilor o lume mai largă decât comunicarea pe care o pot avea aici.

În Institutele Academiei de Științe de la noi mai sunt femei directoare, dar mult mai puține decât bărbați. Membri ai Academiei, de asemenea, sunt doar câteva doamne, cu mult mai puține decât bărbați, dar depinde și de noi, până la urmă.

Încerc să îmi fac timp liber și pentru pasiunea pe care o am, lectura. M-a învățat bunicul meu pe la vârsta de 2-3 ani să citesc și de atunci tot citesc mereu, din diferite domenii, nu neapărat din literatura de specialitate. Dacă nu aș fi ales calea matematicii, cred că aș fi mers la Litere sau ceva legat de acest domeniu.

Pe viitor mi-aș dori să călătoresc mai mult, pentru că lumea este mare și frumoasă și aș vrea să ajung acolo unde nu am fost și, nu în ultimul rând, mi-aș dori să am posibilitatea să petrec mai mult timp cu nepoțica mea”.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker