EvenimenteTelenești

Fregata franceză ”Hermione” va avea în echipaj un teleneștean

Moldovenii demult şi-au pierdut ieşirea la mare, dar nu şi dragostea de călătorii maritime, curiozitatea pentru cultura franceză şi tot ce e legat de evoluare prin intermediul cunoaşterii, participării şi susţinerii proiectelor francofone. Am descoperit cu mirare în ziua lansării proiectului de navigare a „Hermione” că în cursa ei ordinară spre țărmurile Americii, fregata franceză, vas militar construit în secolul XVIII, va avea la bord între cei 100 de membri ai echipajului și pe Victor Movilă, un tânăr din Telenești, care-și face studiile în prezent la Școala Superioară Francofonă de Administrare și Management din Sofia, Bulgaria.

Victor a aderat la cei 100 de marinari selectaţi de OIF din mai multe ţări ale Africii, Europei, Europei de Est, Canadei, în total 34 de naţionalităţi, de pe cele 5 continente şi completează echipajul Fregatei „Hermione” format actual din 350 de membri. Teleneşteanul va ambarca pe „Hermione” la Tanger, în Maroc, la momentul când vasul va face prima escală.

Victor nu exlude că va fi kok, una din cele mai necesare specialități pe vasul respectiv, grație faptului că a studiat bucătăria şi la Telenești, unde a absolvit Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”, apoi – şi la Facultatea de Tehnologie Alimentară a Universităţii de Stat din Moldova, deja în limba franceză.

În ce privește fregata ”Hermione”, Victor ne-a relatat că spre 1780 aceasta a fost construită și armată cu misiunea să traverseze apele Oceanului Atlantic în ajutorul luptătorilor pentru Independenţa Americii, care se afla în război cu Marea Britanie la acel moment. Printre cei care au ambarcat  pe „Hermione”  era şi marchizul  La Fayette, care avea  20 de ani, erou al Războiului de Independență a  SUA și a Marii Revoluții Franceze de la 1789, una din cele mai strălucite personalități istorice de la sfârșitul sec.18.

În sensul revalorizării istorice a unui patrimoniu maritim şi istoric, reconstrucţia fregatei ”Hermione” a fost începută în 1997 de către o echipă de entuziaşti, în orăşelul Rochefort, şantier naval unde inițial s-a construit acum 235 de ani nava respectivă. După prima sa traversare a Oceanului Atlantic în 2015, în același sens și direcţie ca şi acum 235 de ani, anul acesta, ”Hermione” şi-a asumat misiunea de Ambasador al păcii, libertăţii şi egalităţii cu sprijinul şi la iniţiativa Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) condusă de Michaelle Jean. Plecarea oficială a fost marcată din orășelul portuar francez La Rochelle.

Pe când era elev la Teleneşti, Victor ne-a delectat cu versurile sale, care au fost publicate atât în paginile CUVÂNTUL-ui, cât şi în culegerea „Mugurii inspiraţiei”, editată de săptămânalul nostru.

Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker