EvenimenteTelenești

Telenești – primul oraş din R.Moldova înfrăţit cu un oraş din Israel

 

Pe 19 martie 2018, o delegaţie a administraţiei publice a or. Teleneşti, în frunte cu primarul Vadim Lelic şi preşedintele Asociației băștinașilor din Telenești, Mihai Roșcovan, pe de o parte, şi viceprimara or. Haifa Yulia Shtraim, pe de alta, au semnat un acord de colaborare economică şi culturală. Astfel Telenești, înfrăţit până acum numai cu or. Târgul Neamţ din România, a devenit primul oraș din Republica Moldova care a încheiat un acord de colaborare cu o localitate din Israel.

În schimb, orașul Haifa este înfrățit cu 33 de orașe ale lumii, printre care: Odesa, Suceava, Marseille, San-Francisco, Manila, Bremen, Turino, Sanghai etc. Autoritățile din  Telenești au ales acest oraș de la nordul Israelului, pentru că aici s-au stabilit cu traiul cei mai mulți evrei din Telenești. Haifa este cel mai mare oraș şi important centru economic, ştiinţific şi cultural israelian.

Telenești întotdeauna a fost considerat un târg evreiesc, un mini-Israel din Basarabia. Aici s-au născut mai multe personalități de etnie evreiască, care au dus departe de oraș și țară faima târgului. Este vorba de Simha Bension, Nahum Gutman, Zalmen Rozental, Mihail Pincevsky, Robert Badinter, Beniamin Kogan, Menachem Weinboim, Naum Kijner, Livik Plosc, Aron Șvarțman, ș.a. În anii 80-90 ai secolului trecut, evreii teleneșteni au emigrat în patria-mamă Israel,  în Germania, SUA și Kanada. În prezent, în Telenești a rămas cu traiul doar o singură familie – Șraier.

Intrunirea a avut loc într-o atmosferă prietenoasă. Delegația teleneşteană a vizitat şi Ambasada Republicii Moldova în Israel, unde a fost primită de către ambasadoarea  Gabriela Moraru, originară din raionul Telenești. S-a discutat despre scopul vizitei, deciziile adoptate şi planurile de viitor vizavi de colaborarea dintre aceste orașe.

La sfârșitul vizitei de lucru, delegaţia din Teleneşti a fost invitată de către patronul restaurantului „Basarabia”, Naum Kijner, la o cină în stil teleneștean.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker