Centenarul Marii UniriEvenimente

Mausoleul din Lipceni al Eroilor cu basorelieful Regelui Ferdinand I

Şi locuitorii satului Lipceni din raionul Rezina trăiesc în aceste zile un act de revenire la valorile de care au fost lipsiţi abuziv.

Potrivit relatărilor dlui Aurel Pleșco, primarul satului Lipceni, raionul Rezina, în anul 1937, din inițiativa directorului școlii din localitate, Ilie Guja, sprijinit de mai mulți consăteni în frunte cu Ilie Costin (notar public) și Ion Castravăț, în satul Lipceni a fost înălțat un monument consacrat consătenilor căzuți pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial (1914 – 1918). Monumentul reprezenta un vultur cruciat (cu aripile întinse) instalat pe un soclu cu înălțimea de cca 2,0 m. Dezvelirea monumentului a avut loc la începutul lunii septembrie 1937. La eveniment au asistat reprezentanții autorităților locale, mai mulți intelectuali și câteva mii de țărani veniți din satele învecinate. Odată cu ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică, acest monument a fost distrus, chiar în primele zile.

Reconstituirea Mausoleului Eroilor se datorează dlor Iulian Rusanovschi, președintele asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, sculptorului Veaceslav Jiglițchi și arhitectului Mihail Andrieș. Soclul a fost reconstituit în piatră de Cosăuți și executat de meșterul popular Veaceslav Lozan și este încununat de figura Vulturului cruciat. Pe fațada principală a soclului sunt instalate basorelieful Regelui Întregirii, Ferdinand I al României și Crucea Armatei Române.

Pe latura din dreapta sunt trecute numele a 10 eroi originari din Lipceni, căzuţi în Primul Război Mondial:

BORSALI CHIRIL NICHIF.

JESAN ION PANTEL.

NEGRAN FEDOR CHIRIL

PALADUŢA FEOF. V.

RUSU PANTELEI GAVRIL

RUSU ANDREI EMILIAN

RUSU DMITRI LAVRENT.

RUSU SEMEN ION

ŞTENBERG BENŢION

STRATC PETRU ION.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker