30 de întrebări de-acasăEvenimente

Savantul Ștefan Topală – octogenar  

Doctorul habilitat, profesorul cercetător Ștefan Topală, originar din s. Podgoreni, raionul Orhei, protagonist al serialului ”30 de întrebări de-acasă”, editat de redacția săptămânalului CUVÂNTUL, unul din cei mai mari savanţi citogenetici din istoria viticulturii mondiale, a împlinit 80 de ani.

Ștefan Topală s-a născut la 22 martie 1938. După absolvirea școlii pimare din satul natal  și a şcolii medii din s. Cuizăuca, Rezina învață la Colegiul Agricol din Cucuruzenii de Sus, r. Orhei, pe care-l absolvă în 1958 cu Diplomă cu menţiune. Tot cu Diplomă de Merit absolvă Facultatea Agronomie a Institutului Agricol din Chişinău, iar în anul 1972 susţine cu brio teza de doctor în ştiinţe biologice, specialitatea citologia plantelor, după ce îşi continuă activitatea de cercetător ştiinţific în cadrul Grădinii Botanice (Institut) a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, iar în a.1988 susține şi teza de doctor habilitat în biologie. În anul 2004 i se conferă titlul ştiinţific de profesor cercetător.

Rezultatele ştiinţifice ale doctorului habilitat Ș.Topală au fost prezentate şi apreciate la justa valoare la diverse foruri ştiinţifice, atât naţionale, cât şi internaţionale, fiind expuse în aproape 350 de lucrării ştiinţifice, inclusiv trei monografii în limbile rusă și română.

Graţie pregătirii profesionale aprofundate în şcoli de prestigiu, perseverenţei, insistenţei, muncii cu jertfire de sine zi cu zi, vocaţiei de cercetător-inventator şi abordării corecte şi originale a problemelor ameliorării plantelor, dl profesor a obţinut în  premieră absolută realizări importante de o mare rezonanţă pentru ştiinţa şi practica ameliorării genetice a viţei de vie. De rând cu talentul de cercetător cu spirit inovativ, natura l-a mai înzestrat din plin pe dl profesor Ştefan Topală cu o gamă largă de calităţi umane, cum ar fi bunătatea, inteligenţa, cumsecădenia, etc., se menționează într-un articol semnat de colegii dr. Alexandru Teleuţă, directorul Grădinii Botanice (I.) ”A.Ciubotaru”, dr. Vasile Bucaţel, șeful Lab. de Dendrologe a Grădina Botanică (I.), dr. Ion Roşca, vicedirector al Grădinii Botanice  (I.) ”A. Ciubotaru”, dr. hab.Constantin Dadu, directorul Institutului de Horticultură și Tehnologii Alimentare ș.a. și mediatizat în legătură cu jubuleul savantului.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker