EvenimenteUN Women

VIDEO/ Varvara Duminică: Sunt una dintre cele două femei de etnie romă care a reușit să devină consilieră locală

Eroina celei de-a cincea istorii a campaniei „Tu știi că poți” este Varvara Duminică, una dintre primele femei de etnie romă care deține o funcție de conducere în administrația locală. Ea a muncit mult ca să devină consilieră locală și este gata să depună și mai mult efort pentru ca satul său de baștină, Chetrosu, din raionul Drochia, să devină o localitate echitabilă și prosperă.

 

Nu a crezut în stereotipuri și nu a cedat niciodată, chiar dacă nu întotdeauna a avut susținerea la care se aștepta. A reușit să devină consilieră și planurile sale de viitor nu se opresc aici.

„Sunt una dintre cele două femei rome care au reușit la alegerile precedente să devină consilieră. Am studii superioare, am absolvit Universitatea Alecu Russo din Bălți, în 1982, după care am lucrat la Ialoveni trei ani, apoi am lucrat în raionul Drochia ca educatoare, ca șefă de grădiniță și ca metodistă. Dar din anul 2004 am devenit o activistă în problemele romilor. Mi-am propus să integrez cât mai mult posibil romii în societate.

Mereu am știut că pot să fac mai multe, de aceea m-am gândit să intervin puțin și în politică. Ideea să-mi înaintez candidatura de consilieră a venit din partea unei persoane de etnie romă din România, Letiția Marc. Venind în Moldova, la organizația UN Women, care la moment aveau în desfășurare Programul „Femeile în politică”, ea a vizitat mai multe localități din Republica Moldova cu scopul de a ne convinge să ne înaintăm candidaturile de consilieri. Așa am hotărât să candidez și în sfârșit am reușit.

Vreau să vă spun că nu mi-a fost ușor deloc. La început nu știam prea multe, chiar și din partea consilierilor parcă nu simțeam susținere, dar, datorită faptului că eu sunt o persoană care doresc să fac mai mult și insist ca să reușesc, într-un final am fost acceptată și am ajuns să fiu ascultată.

Totodată, sunt președinta Comisiei de specialitate pentru problemele minorilor în Consiliul local.

[smartslider3 slider=3]

Tot timpul merg la școală, merg la grădiniță, merg la casa de cultură. Tot timpul am grijă de elevi și în vizorul meu sunt minorii și tinerii din localitate. O atenție deosebită acordăm minorilor care sunt în dificultăți sau din familii vulnerabile.

Eu activez în domeniul proiectelor sociale încă înainte de a fi consilieră. Dar de când am fost investită în această funcție și mai mult m-a atras activitatea de a face ceva pentru sat, pentru copii, pentru tineret, nu doar pentru romi, dar pentru toată populația.

Iată așa am câștigat un proiect și am construit un teren de joacă pentru copii și vreau să vă spun că fiind consilieră am reușit să adun mai multe fonduri. Proiectul câștigat de mine a fost de o sumă mică, dar  am reușit și am adunat fonduri de 5-6 ori mai multe. Sunt și eu mulțumită, sunt și locuitorii mulțumiți că, în sfârșit, în satul nostru, a apărut un teren de joacă pentru copii.

Unul din scopurile mele de bază este să promovez cât mai multe fete de etnie romă să participe la alegerile viitoare, deoarece în Consiliul local, la moment, sunt doar trei femei și 12 bărbați, de aceea eu  le voi susține să devină consiliere locale, ca să poată participa la luarea deciziilor.

Pe viitor, îmi doresc să candidez din nou, dar deja ca  o consilieră independentă și vreau să mă implic cât mai mult în viața activă a satului, să implementez diferite proiecte, să adun voluntari ca să facem lucruri frumoase pentru sat”.

 

Date cheie

În 2015, pentru prima dată de la independența Republicii Moldova, două femei de etnie romă au fost alese consiliere locale. Ele au fost printre cele 15 persoane de etnie romă, șapte femei și opt bărbați care și-au depus candidatura la alegerile locale din 14 iunie 2015. Până atunci, nicio femeie de etnie romă nu a candidat la alegerile locale din R. Moldova.

Campania „Tu ştii că poţi” este o dedicaţie pentru femeile și fetele din Moldova care au făcut și fac istorie, devenind pionere în domenii de activitate netradiţionale femeilor, precum politică, știință, sport, afaceri, armată etc. Mai multe detalii despre campanie puteți găsi aici: http://moldova.unwomen.org/ro/noutati-si-evenimente/noutati/2018/03/8-march-campaign.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker