Centenarul Marii Uniri

Martirul Simeon Murafa, comemorat la baștină

Centenarul Marii Uniri este un prilej potrivit de a evoca paginile de glorie din istoria adevărată a neamului nostru, a ne reaminti şi a vorbi generaţiei tinere desprefaptele eroilor şi martirilor, a înveşnici memoria lor. Unul dintre aceştea a fost şi Simeon Murafa, promotor de vază al Mișcării de Elibe-rare Națională din Basarabia, originar din s. Cotiujenii Mari, județul Soroca (în prezent în raionul Şoldăneşti), de la naşterea căruia la 24 mai 2017 s-au împlinit 130 de ani. Jurist de profesie, a contribuit la reconstituirea Societății Moldovenești și la consolidarea bazei editoriale de la Chișinău.

 

Simeon Murafa a colaborat la ziarul Cuvânt Moldovenesc (1913-1917), fiind un timp și director al acestei publicații. A participat la Primul Război Mondial în calitate de conducător al unei echipe sanitare pe Frontul românesc. A activat în calitate de judecător în satul natal. În a.1917, alături de alte două personalități de vază ale neamului nostru – Alexei Mateevici și Andrei Hodorogea, a fost asasinat la Chișinău de o bandă de bolșevici înarmați și n-a avut fericirea să se bucure de Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă din martie 1918, la care visa.

Urmașii recunoscători au apreciat înalt rolul celor trei mucenici ai românismului în  Mișcarea de Eliberare Națională din Basarabia.  La 29 septembrie 1923, în Scuarul Catedralei din Chişinău, în memoria martirilor Alexei Mateevici, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea a fost inaugurat monumentul ”Apostolii basarabeni”. În 1940 acest monument a fost distrus  de ”eliberatorii” sovietici, iar în 2016 a fost restabilit și la 29 septembrie a avut loc ceremonia de reinaugurare a lui.

În 2017, cu ocazia aniversării de 130 de ani de la nașterea martirului Simeon Murafa, Muzeul ”Mihail Cogălniceanu” al Uniunii Scriitorilor din Moldova a inaugurat o expoziție amplă consacrată vieții și activității lui.

Și la baștină martirul nu este uitat. Din august 1989, conform deciziei adunării generale a cetățenilor din Cotiujenii Mari, unei străzi i s-a conferit numele eroului. De asemenea sunt păstrate casele în care au trăit Simeon Murafa cu familia sa și părinții lui.

Organizația Obștească locală ”Plai Natal” a elaborat un plan de acțiuni în memoria lui Simeon Murafa. Acesta prevede conferirea numelui martirului liceului teoretic din Cotiujenii Mari. În perimetrul străzii care-i poartă numele vor fi instalate câteva panouri cu biografia eroului și însemnele stradale. Pe casa în care a trăit Simeon Murafa va fi instalată o placă comemorativă cu barelief. A fost comandată confecționarea unei expoziții biografice ambulante, care va fi vernisată periodic în locurile publice din sat și raion. Preve-dem să edităm o broșură despre viața și activitatea lui Simeon Murafa, care va fi donată tuturor bibliotecilor din raion. Ne gândim de  asemenea să instalăm un bust al martirului cotiujenean în fața liceului teoretic.

Tot în anul ce s-a scurs OO ”Plai Natal”, în colaborare cu Direcția Învățământ și Secția Cultură Șoldănești, cu susținerea financiară a Consiliului Raional Șoldănești a organizat un concurs de cunoaștere a ținutului natal întitulat ”Moldovă – plai înfloritor”, la care au participat elevi ai claselor a IX-a din 14 școli ale raionului.

Participanții la concurs au fost familiarizați cu scurta și rodnica activitate a pământeanului nostru Simeon Murafa, complexul de activități preconizare în vederea comemorării fruntașului Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia.

Elevii trebuiau să-și demonstreze cunoștințele în mai multe domenii: opera scriitorilor cla-sici moldoveni, istoria satului natal și a Statului Moldovenesc din perioada medievală, localitățile raionului Șoldănești, etc. 

Cele mai vaste cunoștințe le-au demonstrat Gheorghe Bulai de la Gimnaziul Alcedar (locul I); Iana Bobernaga de la LT Cotiujenii Mari și Almira Cârlig de la LT ”Alexei Mateevici” din Șoldănești (locul II) și Mihaela Grecu de la LT Cotiujenii Mari, Stanislav Ciolpan de la Gimnaziul Olișcani și Claudia Ștefârță de la Gimnaziul Poiana (locul III).

    Simeon Murafa, a. 1907. Foto Wikipedia

Ion Ghilașcu, președinte OO ”Plai Natal”, Cotiujenii Mari

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker