EvenimenteUN Women

VIDEO/ Alina Radu: „Eu am știut că pot să fac în viață doar ceea în ce cred”

Istoria jurnalistei Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă, este a patra istorie pe care o împărtășim în cadrul campaniei „Tu știi că poți”. Alina Radu s-a văzut jurnalistă încă de la grădiniță și acum, zi de zi, își trăiește visul. Ideea de a crea un ziar de investigații a venit din dorința de a informa publicul corect și echidistant. Cum a făcut ea istorie în jurnalismul din Republica Moldova, fiind prima femeie care a înființat un ziar de investigații, aflați mai jos.

 

„Eu am știut că pot să fac în viață doar ceea în ce cred și dacă cred că asta e un lucru corect, adevărat, care aduce beneficii unor oameni, atunci eu știu că vreau să fac asta și că pot.

Am decis să devin jurnalistă de la grădiniță, când am aflat că există așa o meserie, și de atunci mi-am urmat visul. Am început să corespondez sau să scriu articole pentru ziare încă de la școală. Am făcut Facultatea de Jurnalism, am făcut sute de cursuri de jurnalism și, din 1989, am început să fac jurnalism în fiecare zi, adică am scris în fiecare zi.

Primele investigații le-am făcut în alte instituții media la care lucrasem anterior și le-am făcut atunci când în Republica Moldova nici măcar nu exista o descriere a ceea ce înseamnă investigație, nici în manuale.

Într-o bună zi, am zis că nu mai vrem să lucrăm în instituții controlate politic, nu mai vrem implicarea niciunui politician și am decis să înregistrăm un ziar și atunci ne-am uitat în jur ce ziare ar lipsi. Lipsea un ziar de investigații. Iar noi, câteva femei jurnaliste am zis: „De asta are nevoie Republica Moldova”. L-am lansat în 2004 și există până astăzi.

Prima reacție a fost: „Niște femei s-au apucat să facă ziar, asta n-o să dureze”. Pe parcurs, câteva ziare s-au închis și atunci am primit alte reacții: „Sunt femei, dar rezistă”. Apoi, peste câțiva ani, „Ziarul de Gardă” s-a afirmat ca un ziar bun, ca o echipă echidistantă, în care lucrează niște tineri foarte buni și am mai auzit așa opinie: „Știți de ce rezistă Ziarul de Gardă? Pentru că e condus de femei”.

Reacții au fost diferite în timp, dar noi considerăm că acum nimeni nu mai contestă faptul că niște femei pot face investigații, pot fonda un ziar, pot conduce un ziar, pot dezvolta o echipă, pot să exploreze acest domeniu.

La investigații, provocările sunt multiple, investigațiile sunt cel mai scump gen de jurnalism, sunt lucruri complicate, care durează și costă. Dar cel mai sensibil a fost să primim amenințări de tot genul. Totuși, noi am ales să facem această meserie, cu toate riscurile ei și apoi am înțeles că nu putem renunța niciodată, pentru că e cea mai interesantă muncă jurnalistică care poate exista.

Ceea ce pare periculos azi, mâine devine pur și simplu ceva interesant. Ceea ce m-a traumatizat pe mine mai mult au fost investigațiile la care am lucrat cu victime ale traficului de ființe umane, ale traficului de organe, de copii, persoane dezavantajate, defavorizate, traumatizate de niște activități criminale. Am păstrat relațiile cu ele, dar asta înseamnă să te implici și în stările lor sufletești, să înțelegi ce li se întâmplă și să încerci să convingi societatea că sunt niște drepturi care se încalcă și lucrurile trebuie schimbate.

Visul meu e ca în ziua în care eu mă voi sătura de jurnalism ziarul să meargă mai departe, să rămână acel ziar în care atâta lume are încredere”.

 

 

Campania „Tu ştii că poţi” este o dedicaţie pentru femeile și fetele din Moldova care au făcut și fac istorie, devenind pionere în domenii de activitate netradiţionale femeilor, precum politică, știință, sport, afaceri, armată etc.

Mai multe detalii despre campanie puteți găsi aici.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker