Evenimente

Cât mai avem ceva sfânt vom trăi pe-acest pământ

”Colindele, urăturile fac parte din tradițiile noastre creștine, transmise din generație în generație, sunt  nişte cântări sacre, care ne umplu inimile de sfinţenie. Şi festivalul nostru este un prilej de a le promova”, ne-a relatat preotul Ghenadie Goncear, parohul satului Leușeni, sosit cu o ceată de colindători în ajun de Sfântul Vasile, la Centrul raional de Cultură Telenești, pentru a participa la Festivalul Colindelor.

În scenă au urcat 15 cete de colindători din 15 parohii din raion.

Vitalie Șaptefrați, parohul de la Ordășei și Pistruieni a venit însoțit de un grup de elevi, dirijați de Nicolae Florean, pedagog de la Gimnaziul Pistruieni:

”Participăm la festival de la prima ediție. Aceste colinde demonstrează unitatea spiritului creștinilor din biserica noastră ortodoxă. Vocile copiilor sunt de fapt vocile îngerilor, care aduc buna vestire a nașterii Domnului. Iată de ce așteptăm cu toții manifestarea în cauză, ne pregătim și evoluăm cu deosebite emoții”, ne-a spus părintele Vitalie.

Pavel Casian, șeful Secției Cultură, Tineret și Sport Telenești ne-a relatat că festivalul organizat de către protopopiatul Teleneşti încununează de fapt acțiunile culturale prilejuite de sărbătorile de iarnă:

”Este un festival primit cu bucurie de spectatorul  teleneștean. Am constituit un juriu care să aprecieze cele mai frumoase colinde, dar până la urmă am decis să nu evidențiem pe nimeni, fiindcă toți participanții au câștigat aplauze. Am împărțit fiecăruia cadouri tradiționale, le-am mulțumit pentru participare, dorindu-le să ne bucure în continuare cu arta lor interpretativă”, ne-a spus dl Casian.

 

”Festivalul este un examen pentru noi. Participăm chiar de la prima ediție. Componența corului nostru se schimbă practic anual, dar fiecare dintre copii păstrează momentul participării la festival precum una din cele mai frumoase amintiri. Azi seara vom prezenta un recital de colinde şi la azilul de bătrâni din Sărăteni”, a mai spus dna Boldescu.

Festivalul a fost organizat de protopopiatul raionului în colaborare cu Secția raională Cultură, Tineret și Sport,  se află la a V-a ediţie şi s-a transformat deja într-o tradiţie de suflet atât pentru participanţi, cât şi pentru spectatori. 

În imagine:Veronica Boldescu, preoteasa de la Sărăteni a venit cu un ansamblu de copii de la gimnaziul din sat, care interpretează colinde şi picesne.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker