EconomieEvenimente

Carierele de piatră din Orhei nu vor mai fi întoarse orașului

În imagine: Cariera „Ivanos”. Sursa foto: Agora.

Puterea din Orhei anunţa că vrea „să întoarcă […] oraşului” două cariere de piatră de calcar. Au trecut mai puţin de 2 ani de ostilităţi și procese de judecată, iar lucrurile iau o cu totul altă turnură. Edilii orheieni s-au răzgândit şi vor să facă pace cu agenţii economici pe care adineaori îi învinuiau de faptul că deţin ilegal terenurile de unde extrag piatra, că nu achită cât trebuie la buget şi că distrug casele locuitorilor din preajmă.

Potrivit www.radioorhei.info, la sfârșitul săptămânii trecute, în mod public, s-a pus punct „războiului” din jurul carierelor de piatră deţinute de firmele „Ivanos” şi „Ordonatcom”. La şedinţa extraordinară a Consiliului Municipal Orhei s-a luat decizia de a încheia procesele de judecată prin tranzacţii de împăcare. Pe cei doi antrep-renori „pacea” îi va costa, în total, peste 2,5 milioane de lei pe an. Pentru continuarea nestingherită a activităţii în cariera ”Ivanos”, anual la buget va trebui de transferat 1,5 milioane de lei, iar în cariera „Slobodca-2” – 1,15 milioane de lei. În acelaşi timp, şi „Pietriscom” SRL, care deţine cariera „Slobodca-1”, dar care nu are niciun litigiu cu autorităţile, va plăti anual în bugetul municipal 1,5 milioane de lei.

Amintim că, în primăvara anului 2016, Primăria şi Consiliul Municipal Orhei au revendicat în instanţă retragerea dreptului de folosință a terenului, de la „Ivanos” SRL, iar apoi şi de la „Ordonatcom” SRL. Unele perioade de timp, cele două cariere au fost forţate să îşi sisteze activitatea. La acel moment, proprietarii exploatărilor închise denunțau  șantaj şi chiar  tentative de preluare a afacerilor de către autorităţile locale, dirijate de primarul Ilan Şor.

Acest subiect a fost reflectat pe larg în investigaţia jurnalistică “Războiul pietrei la Orhei”.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker