Evenimente

Un primar de la Șoldănești va primi 10 mii de euro de la stat, în urma unei decizii a CtEDO

În imagine: Iacob Guja a declarat pentru IMPULS TV că va lupta în continuare cu sistemul putred.

Lupta pentru dreptate a început acum 15 ani, când şeful Secţiei relaţii cu mijloacele de informare în masă a Procuraturii Generale, Iacob Guja (în prezent primar de Şestaci, raionul Şoldăneşti), a fost concediat pentru că le-a dezvăluit jurnaliştilor documente despre presupusele ilegalităţi din cadrul instituţiei. După ce a trecut prin toate instanţele naţionale, el s-a văzut nevoit să se adreseze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

După hotărârea din 2008 a CtEDO, Guja s-a adresat la Procuratura Generală pentru a fi restabilit în funcţie.

Dar Iacob Guja a fost demis din nou, fiind nevoit să o ia de la capăt cu instanţele de judecată din republică, iar apoi să ajungă la CtEDO.

Curtea a constatat că a avut loc o nouă violare a Articolului 10 din Convenție, că demisia repetată a angajatului a fost o continuare a măsurilor de represiune pentru whistle-blowing-ul din 2003 și o ingerinţă în dreptul reclamantului la libertatea de exprimare.

CtEDO i-a acordat lui Iacob Guja 10.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi material, dar şi 1.500 de euro pentru acoperirea cheltuielilor de judecată.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker