Evenimente

Un primar de la Șoldănești va primi 10 mii de euro de la stat, în urma unei decizii a CtEDO

În imagine: Iacob Guja a declarat pentru IMPULS TV că va lupta în continuare cu sistemul putred.

Lupta pentru dreptate a început acum 15 ani, când şeful Secţiei relaţii cu mijloacele de informare în masă a Procuraturii Generale, Iacob Guja (în prezent primar de Şestaci, raionul Şoldăneşti), a fost concediat pentru că le-a dezvăluit jurnaliştilor documente despre presupusele ilegalităţi din cadrul instituţiei. După ce a trecut prin toate instanţele naţionale, el s-a văzut nevoit să se adreseze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

După hotărârea din 2008 a CtEDO, Guja s-a adresat la Procuratura Generală pentru a fi restabilit în funcţie.

Dar Iacob Guja a fost demis din nou, fiind nevoit să o ia de la capăt cu instanţele de judecată din republică, iar apoi să ajungă la CtEDO.

Curtea a constatat că a avut loc o nouă violare a Articolului 10 din Convenție, că demisia repetată a angajatului a fost o continuare a măsurilor de represiune pentru whistle-blowing-ul din 2003 și o ingerinţă în dreptul reclamantului la libertatea de exprimare.

CtEDO i-a acordat lui Iacob Guja 10.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi material, dar şi 1.500 de euro pentru acoperirea cheltuielilor de judecată.

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close