EvenimenteSocialUN Women

VIEDO/ Mariana Grama: „Am spart ghețarul și sunt prima femeie care a obținut gradul militar de colonel”

A doua istorie din cadrul campaniei „Tu știi că poți” este cea a doamnei Mariana Grama, șefa Secției Relații Militare J5, Direcția de planificare strategică din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Naționale. Este prima doamnă colonel din cadrul Ministerului Apărării și este una din acele femei care te inspiră să fii mai puternică și să nu crezi în stereotipuri. Povestea ei vorbește de la sine.

„Am știut că pot să obțin rezultate în tot ceea ce fac. Sunt o femeie puternică. Mi s-au întins destul de multe provocări în cariera mea militară. Am început activitatea în calitate de profesoară de chimie, ulterior, în 1997, am fost încadrată în forțele armate ale Republicii Moldova. În prezent, sunt mai mult axată pe cooperarea militară dintre statele partenere. Totodată, sunt prima femeie care a obținut gradul militar de colonel și am fost și prima femeie militar ofițeră care a obținut gradul de locotenentă în cadrul Departamentul Protecție Civilă și Situații Excepționale.

Vreau să menționez că nu mi-a fost atât de ușor, după cum ar putea fi considerat, în primul rând pentru simplul fapt că sunt femeie, însă de la început am fost avertizată de acest fapt. Țin minte și acum când pășeam pe ușa Centrului administrativ-militar, pentru a-mi semna și ridica ordinul de rechemare, când am intrat în biroul șefului Centrului am văzut un bărbat cufundat în hârtii. Nu a ridicat capul să mă privească nici după ce m-am prezentat, însă la un moment dat, el m-a întrebat: „Da ție asta îți trebuie?”. M-au șocat foarte mult aceste vorbe, la care, pe negândite, i-am răspuns: „Aveți dubii, domnule general?”. Dumnealui a încremenit, a semnat, s-a ridicat și s-a apropiat de mine și mi-a zis: „Mariana, tu ești unica persoană care a fost în acest birou și a îndrăznit să îmi răspundă cu întrebare la întrebare, eu îți doresc mult succes, dar ai grijă”.

O altă provocare a fost din partea primului meu comandant al Departamentul Protecție Civilă și Situații Excepționale, când la încorporare m-a pus să semnez două rapoarte: cel de încadrare și al doilea la eliberare. Atunci el m-a avertizat că el semnează foarte ușor pentru încadrare, dar la fel de ușor semnează și pentru eliberare din funcție, dacă eu nu îmi voi executa volumul de obligațiuni care îmi revin. Tot el mi-a spus: „Eu nu voi atrage atenția că ești prima femeie ofițeră din cadrul Departamentului, de tine depinde soarta tuturor femeilor care te vor urma”.

Cea mai mare provocare întâlnită a fost totuși să mă aflu într-un mediu preponderent de bărbați. Într-o astfel de situație, când și legile sunt făcute de bărbați, începi să fii criticată din cauza că există acel stereotip că femeia trebuie să fie la bucătărie, să aibă grijă de familie și să nu poarte uniforma militară.

Încă o provocare a fost reconcilierea vieții personale cu cea profesională, în special atunci când apar copiii, când în familie fiecare are Eul său și personalitatea sa, este iarăși o responsabilitate.

Dacă vorbim despre cele mai importante reușite în cariera mea profesională ar fi inițierea și administrarea proiectului privind consolidarea securității de mediu. În cadrul acestuia, circa 3300 de tone de pesticide, rămase pe teritoriul țării încă din perioada sovietică, au fost depozitate, iar ulterior au fost evacuate și distruse în țări precum Germania, Franța și, actualmente, Polonia.

Al doilea proiect de amploare la care am contribuit activ a avut ca finalitate crearea a două laboratoare. Primul laborator, până în prezent, susține obiectivele Guvernului, la realizarea exporturilor pe piața din Federația Rusă, adică fără certificarea calității produselor în acest laborator – vinul nu poate fi exportat. Al doilea laborator este creat pe lângă Universitatea de Stat, destinat pregătirii tinerilor cadre.

A treia mea reușită este că am devenit colonel, este un progres și practic am spart acel ghețar pentru a atinge acest grad militar și, nu în ultimul rând, mă mândresc cu faptul că sunt mamă.

De asemenea, sunt mândră de proiectul pe care l-am inițiat pentru mamele care dețin funcții militare. Anterior, aceste mame aveau dreptul la doar două luni de concediu de îngrijire a copilului după naștere. În urma mai multor apeluri din partea lor am lansat o inițiativă legislativă cu privire la modificarea acestui termen și este inclusă în legea cu privire la statutul militar. Acum, termenul concediului de îngrijire a copiilor născuți de femei cu funcții militare a fost prelungit până la un an, în care se ia în considerație inclusiv vechimea în serviciu, criteriu care lipsea anterior. De asemenea, în cazul în care mama stătea mai mult timp acasă, concediul era neplătit, iar acum este achitat conform legii.

La noi, cadrul legal se reexaminează de două ori pe an. Folosindu-ne de această ocazie, am încercat să schimbăm deja și ținuta militară pentru femei, ca să ne fie mai comod.

Eu știu că pot mai mult și îmi doresc să ajung la o funcție unde aș putea lua decizii importante pentru a promova femeile în sectorul militar și evident, nu există militar care nu își dorește să devină general”.

Date-cheie:

Chiar dacă femeile reprezintă 52% din populația R. Moldova, ele rămân a fi subreprezentate în domeniul păcii și securități. Din numărul total al persoanelor angajate în armata națională doar 37% sunt femei. Doar 3% dintre factorii de decizie din cadrul armatei naționale sunt femei. Pe lângă aceasta, situațiile de conflict afectează în mai mare măsură femeile, ele figurând mai mult și în calitate de victime ale crimelor de război. Din anul 2012 Academia Militară a început să accepte studente la studii.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker