Politic

Interdicţiile de intrare în R. Moldova aplicate jurnaliștilor străini contravin normelor europene

Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice ș.a. organizații neguvernamentale de media au mediatizat o declarație în care își exprimă îngrijorarea față de interdicțiile de intrare în Republica Moldova pentru doi jurnaliști străini, pe care Poliția de Frontieră le-a aplicat recent. Astfel de limitări de circulație contravin normelor democratice și afectează negativ fluxul liber de informații.

 

Astfel, la 16 ianuarie 2018, lui Roman Shutov, director de programe al portalului detector.media din Kiev, Ucraina, nu i s-a permis intrarea în Republica Moldova la invitația Ambasadei SUA în Moldova, pentru a participa la un training pentru jurnaliști. Al doilea caz a fost cel al Iradei Zeynalova, prezentatoare la postul NTV din Rusia, care, în aceeași zi, a fost întoarsă la Moscova de pe aeroportul Internațional Chișinău, din cauza că nu ar fi putut confirma întâlnirea stabilită cu unele persoane oficiale din Republica Moldova.

Autorii declarației consideră neconvingător motivul pe care Poliția de Frontieră (PF) l-a invocat pentru a-și motiva refuzul și reamintesc că în ultimii ani instituțiile europene au atras atenția autorităților moldovenești asupra încălcării drepturilor jurnaliștilor străini cărora le-a fost refuzată intrarea în Republica Moldova.

Solicităm Guvernului Republicii Moldova să ia măsuri urgente pentru asigurarea liberei circulații a jurnaliștilor străini care ne vizitează țara, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi a convenţiilor internaţionale în domeniu. Facem apel către Ministerul de Interne să nu utilizeze măsuri restrictive și selective în ceea ce privește intrarea în Republica Moldova a reprezentanților mass-media străini și să permită tuturor jurnaliștilor să își exercite activitățile profesionale nestingherit, se mai menționează în declarație.

Sursa foto: jurnaltv

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker