Moldova + Violenta domestica

Părinți și copii: semeni vânt – culegi furtună (I)

Un fenomen sovietic, ce părea să fi apus, capătă amploare prin raioanele Republicii Moldova. Este vorba de agresarea verbală, psihologică şi fizică a copiilor de către părinţi, dar și a părinților și buneilor de către copii. La Judecătoria Rezina astfel de cazuri sunt multe. Republica Moldova are o lege cu privire la prevenirea, combaterea violenței în familie din martie 2007. Ne-am propus să analizăm, într-un serial de articole, cum funcționează această lege și ce fac autoritățile pentru a preveni și combate fenomenul violenței domestice.

Cu vânătăi pe faţă şi corp, fata s-a plâns la poliţie

Alina, o adolescentă dintr-un sat din raionul Rezina, nu se putea împăca cu faptul că, la numai câteva luni de la înmormântarea mamei sale, tatăl ei a adus în casă altă femeie. Relația fetei cu Maria, noua gospodină, era una rece – copila ca și cum nu ar fi existat în acea casă. Nici Alina nu căuta capăt de vorbă. După lecții, își petrecea timpul în sala de sport. Face judo. Acasă venea doar să doarmă.

În dimineața aceea, Maria i-a făcut observație că nu a făcut ordine în casă, după cum îi indicase. I-a mai cerut ca, după lecții, să vină imediat acasă. Alina i-a răspuns că nu ea este cea care să-i dea indicații și că prea repede se simte stăpână în casa lor. Ieșind din casă, a scăpat printre dinți și câteva cuvinte mai tari. Maria le-a auzit, iar când a venit Vasile s-a plâns pe comportamentul fiicei.

După ore, Alina a intrat pe acasă să-și lase ghiozdanul și să se echipeze pentru sala de sport. A dat ochii cu tată-său și a înțeles că-i supărat. Nu a reușit să-și schimbe hainele, că Vasile a intrat în casă cu un furtun în mână. A început să o lovească peste spate și picioare cu furtunul. Apoi a lovit-o cu palma și peste față. Copila a reușit să scape din mâinile lui și să fugă din ogradă. Când s-a întors seara, Vasile cu Maria nu erau acasă. A mâncat ceva la repezeală și s-a culcat, iar a doua zi dimineață, a plecat la școală. După ore, acasă, istoria s-a repetat. De data aceasta, tatăl a lovit-o și cu picioarele. Vânătăile după prima bătaie deveniseră vizibile.

În drum spre sala de sport, Alina a hotărât să intre pe la Centrul ”Lumina Adevărului” și să povestească despre cele întâmplate. Specialistul principal în protecția familiilor cu copii în situații de risc a condus-o la spitalul raional, unde fetei i s-a acordat ajutor medical. Cazul a ajuns în vizorul poliției. Un ofițer de poliție a mers cu Alina acasă și a discutat cu părinții. Maria i-a spus polițistului că, după incidentul din prima seară, a trimis-o pe Alina la magazin cu 200 de lei să cumpere produse alimentare. Fata i-ar fi adus înapoi numai 50 de lei, deși, după calculele ei, suma trebuia să fie mai mare. I-a povestit despre asta soțului și, când Alina s-a întors de la ore, acesta a pedepsit-o.

Cercetat de omenii legii, Vasile a declarat că a vrut astfel să o educe pe Alina. El crede că dacă copilul nu înțelege din cuvinte, pot fi utilizate „și alte metode”. La poliție ne-au spus că Vasile P. mai are antecedente penale, dar că este prima dată când a recurs la violență domestică. A fost  intentat dosar, Vasile fiind învinuit că, prin faptele sale, i-a pricinuit fiicei de 14 ani ”stare de tensiune și suferință psihică”, acțiuni care, conform art. 201 (1) din Codul penal ”Violenţa în familie”, se pedepsesc cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de la 1 la 6 ani. Punctul final în această istorie urmează să-l pună judecata.

 

Ionuţ este bătut atunci când tatăl său se îmbată

Alexandru B. din Rezina are 34 de ani, nu este angajat în câmpul muncii și, împreună cu soția, au la întreținere doi copii minori. Unica sursă de venituri a familiei este salariul soției, care lucrează vânzătoare. Alexandru nu se află la evidența medicului narcolog, dar, potrivit celor care îl cunosc, bea destul de des. Beția și lipsurile sunt principalele motive care conduc la scandal în această familie, soția și copiii fiind cei bătuți.

Soția niciodată ”n-a scos gunoiul din casă”, pentru că se temea că Alexandru putea să se răfuiască și mai rău cu ea. Dar când soțul, venind beat acasă, a început să-l bată pe feciorul mai mare, care nu avea nici 8 ani, l-a denunțat la poliție. Paharul răbdării s-a umplut când, într-o zi, Alexandru, beat criță, a intrat în magazinul unde lucrează soția și l-a găsit acolo pe Ionuț. După ce l-a certat pe copil, utilizând expresii necenzurate, i-a aplicat și câteva palme. Copilul a scăpat din mâinile lui și a fugit acasă. În scurt timp a revenit la mama sa, plângând. Tata îl bătuse acasă cu cureaua și cu palma peste față. Expertiza medicală a stabilit mai multe vânătăi pe fața, brațele și corpul copilului.

În fața oamenilor legii și a psihologului, Ionuț a recunoscut că tata îl bate numai când e beat și că foarte des este în această stare. Ultima dată l-a bătut când l-a găsit la magazin la mama sa, unde s-a dus să-i lase cheia de la apartament. S-a supărat pentru că nu l-a găsit acasă.

Alexandru a spus că s-a înfuriat pentru că soția i-ar fi spus că feciorul este acasă, dar el a găsit apartamentul încuiat, în timp ce Ionuț, de fapt, era cu cheia la mama sa, iar el a trebuit să meargă să-l caute. Pe drum spre apartament a trecut pe la o cafenea unde a băut 150 de grame de tărie și o halbă cu bere.

Oamenii legii au trimis dosarul în judecată, învinuindu-l pe Alexandru de încălcarea art.201/1 Cod Penal. Dacă instanța îi va confirma vinovăția, Alexandru riscă muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau până la 6 ani de închisoare.

 

Poliţia îşi secretizează activitatea?

Panoul „Violența în familie este o crimă! Poliția vă poate proteja” instalat în sediul Primăriei Rezina, dar şi un colaborator al Inspectoratului de Poliţie ne-au sugerat că o informaţie oficială care ar reflecta nu numai situaţia reală, dar şi activitatea tuturor organelor publice antrenate în procesul de prevenire şi combatere a acestui fenomen, am putea obţine de la Inspectoratul de Poliţie Rezina, dacă vom face un demers oficial în acest sens. După aproape o lună, şeful Inspectoratului, Igor Botea, a răspuns redacţiei că „pentru prezentarea informaţiei date este necesară motivaţia argumentată privind necesitatea acestei informaţii şi în urma primirii, unde va fi plasată şi care este scopul”. Precizăm că solicitarea era adresată oficial şi din text era clar că scopul demersului era informarea cititorilor despre amploarea fenomenului violenţei domestice în raionul Rezina.

Angajatul IP Rezina, care ne-a propus să ne adresăm în scris şefului, a menţionat că în lunile aprilie-decembrie 2017 poliția din Rezina ar fi emis peste 100 de ordine de restricție vizând violenţa domestică, dar în teritoriu ar fi fost înregistrate peste 200 de cazuri de violență în familie, fiecare al cincilea referindu-se la conflicte dintre părinți și copii.

Elena Borș, șefa Serviciului Asistență Comunitară de la Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei Rezina (DASPF), ne-a comunicat, că în anul 2017 la instituţia pe care o reprezintă au fost înregistrate 15 cazuri de violență în familie (doar cele examinate în procese de judecată). Potrivit ei, în majoritatea cazurilor agresorii au fost soții sau concubinii, iar în 12 cazuri de rând cu soțiile au suferit și copiii minori.

Primul în topul cazurilor de violenţă domestică înregistrate la DASPF este satul Cinișeuți. Acesta este urmat de comunele Sârcova, Ghiduleni, Saharna Nouă, Țareuca, Solonceni și Horodiște.

Tudor Iaşcenco, Ion Perciun

Un articol despre agresarea părinților și buneilor de către copii citiţi în numărul viitor.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker