EvenimenteSocial

În majoritatea cazurilor, victime sunt femeile şi copiii

Cearta dintre doi concubini din satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești s-a transformat într-un adevărat coșmar pentru ambii. Femeia s-a ales cu palmele bătute în cuie. Pentru fapta sa, bărbatul riscă să-și petreacă următorul an după gratii.

În luna octombrie a anului trecut, Impuls TV şi săptămânalul CUVÂNTUL au relatat despre cazul fără precedent din raionul Șoldănesti, când concubinul unei femei i-a bătut în palme câte un cui.

Potrivit victimei, se înserase, când concubinul, care e mai tânăr decât ea cu aproape 10 ani, s-a întors acasă din sat. Ea susține că bărbatul consumase alcool.

Când și-a văzut concubina plângând, agresorul și-a dat seama de fapta comisă și a chemat salvarea. La Departamentul de urgență medicală din Cotiujenii Mari ni s-a spus că nu era prima dată, când femeia a solicitat asistenţă medicală din cauza loviturilor. Cu toate acestea, victima susține că până la acel incident partenerul ei nu era violent. Aşa cred şi unii săteni.  Asistenta socială afirmă că nici dânsa nu știa de situația creată şi că despre ultimul incident ar fi aflat din presă.

Mariana Roga, asistentă socială în comuna Cotiujenii Mari susține că violența este o problemă frecvent întâlnită în comunitatea lor. În majoritatea cazurilor, victime sunt femeile și copiii. Mariana Roga se arată îngrijorată că violența influențează comportamentul copiilor. Acest lucru se observă mai cu seamă la școală, fapt constatat și de echipa multidisciplinară din localitate. În cazul în care mama acceptă violența, drept urmare, copiii sunt mai timizi, rezervați și introverți. În familiile, în care soțiile ripostează și se apără tot prin violență, copiii acestora sunt agresivi cu semenii lor.

Potrivit angajaților de la Inspectoratul de Poliție din Șoldănești, în martie 2017 a apărut o nouă lege, prin care victimele sunt protejate. Important e ca acțiunile violente să fie denunțate la poliție. Imediat după asta, oamenii legii emit ordine de restricție. Asta înseamnă că, timp de 10 zile, agresorului i se interzice să se apropie de victimă.

Conform informaţiei oferite de Vadim Pârău, șeful Inspectoratului de Poliţie Șoldănești, în perioada martie – decembrie 2017 au fost emise 54 de ordine de restricţie şi doar o ordonanţă de protecţie. În 2016, când nu existau ordinele de restricţie, în raionul Şoldăneşti au fost emise 22 de ordonanţe de protecţie. Șeful poliției susţine că victimele preferă ordinele de restricţie, acestea fiind emise de poliţie, pe când ordonanţa de protecţie este eliberată de către instanţa de judecată, procedură care necesită mai mult timp. În plus, în cazul ordinelor de restricţie, agresorul nu are voie să se apropie de casa victimei timp de zece zile, pe când prin ordonanţa de protecţie agresorului i se interzice acelaşi lucru doar că pe o perioadă de 90 de zile.

Potrivit Elvirei Lavciuc, judecătoare la Judecătoria Orhei sediul Șoldănești, în anul trecut, au fost examinate 15 cauze penale cu privire la violența în familie în baza art.201/1 Cod Penal, fiind aplicate 10 pedepse cu privațiune de libertate pe un termen de la un an până la 8 ani de închisoare și 5 pedepse cu muncă neremunerată în folosul comunității. Judecătoarea precizează că motivul aplicării violenței în familie de către agresori cel mai frecvent este consumul excesiv de băuturi alcoolice.

Victor Sofroni, Natalia Rotari

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker