EvenimenteSocial

Și consilierii de la Telenești au semnat Declarația de Reunire

mJoi, 1 martie curent 17 din cei 33 de consilieri raionali de Telenești au semnat Declarația de Unire cu România.

Inițiativa a parvenit după ședința de miercuri a Consiliului raionaldin partea consilierii PL Inițial erau doar 12 semnaturi. ulterior încă 5 consilieri și-au pus semnăturile pe textul Declarației. Printre aceștea sunt toți consilierii PPEM, PL o parte din consilierii PLDM și PD, dar și ex-președintele raionului Telenești Boris Burcă, ex-vicepreședintele actualul parlamentar PL Valerian Bejan.  Alexei Mereuță, consilier raional PD ne spune de ce pus semnătura pe acest document:

”Precum nu ne putem dezice de rudele noastre așa nu ne putem dezice de apartenența la neamul românesc. Oricât ni-ar spune alții că am fi altfel dovada este pe față – aceiași limbă, cultură, istorie, același Eminescu și Ștefan cel Mare, aceiași baladă”Mioriță”. Iată de ce la 100 de ani de la marea Unire noi suntem obligați să repetăm acest act moral pentru a aminti  celor fără memorie națională că Unirea trebuie săvârșită”,a remarcat consilierul.

Valentin Vetrilă, consilier  PPEM a amintit că termenul ”soveste”, este adecvat situației vs. de semnarea Declarații de Reunire.

”A ne dezice de evenimentele de acum 100 ani de la Unire e ca și cum ne-am dezice de bunele fapte ale înaintașilor noștri. Bunicul meu a fost în perioada interbelică primar decorat de Rege în 1932 cu medalia ”Pentru construcții școlare”. S-au făcut atunci niște lucruri extraordinare – școli, spitale, puncte agronomice, etc. Marele adevăr care trebuie să-l cunoască toatpă lumea prostită de propaganda comunisto-socialistă e că până la 1918, adică sub țarism aici nu era nici școală, nici sănătate, nimic,” a remarcat consilierul.

Nicolae Tulbure,  consilier raional PL, cel mai tânâr dintre aleșii forumului raional a remarcat că este de conștiința fiecărui ales local să semneze Declarația de Reunire:

”Inițiativa nu este una dictată de sus, vrei semnezi, vrei – nu semnezi. Dar oricum nu am cugeta e evident că nu poate exista prosperare, mișcare înainte decât în cadrul unui stat național, unitar, indivizibil. Părerea asta au avut-o moldovenii care au făcut unirea principatelor de la 1859, dar și intelectualii, țăranii și soldații moldoveni care au realizat Unirea din 1918”, și-a remarcat  poziția  Nicolae Tulbure.

Ion Cernei     

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker