EvenimenteSocial

Victoria Romanov: Am dorit să-mi fac auzit punctul de vedere despre viitorul european al țării

Victoria Romanov are 17 ani, este din Rezina și de curând a devenit una dintre finalistele concursului de eseuri „Youth Essay Prize Competition”, organizat pentru tinerii din cele trei țări semnatare ale Acordurilor de Asociere și Zonelor de Liber Schimb (ZLSAC) cu Uniunea Europeană: Moldova, Ucraina și Georgia.

Concursul internațional, prezidat de cel mai important centru analitic din Bruxelles, Centrul de Studii Politice Europene (CEPS), și-a propus drept scop să provoa-ce tinerii să povestească, dintr-o persectivă proprie, dar și din perspectiva țării în care locuiesc, despre atitudinea lor față de Uniunea Europeană și Acordul de Asociere. Din circa 80 de participanți înregistrați în concurs, doar 4 au fost selectați câștigători. Pe lângă diplomele de participare, premiile bănești, tinerii, inclusiv Victoria, au beneficiat de posibilitatea de a-și publica eseurile câștigătoare pe pagina www.3dcftas.eu, care găzduiește publicații semnate de experți recunoscuți din Uniunea Europeană, Moldova, Ucraina și Georgia.

Victoria Romanov ne-a mărturisit în interviul de mai jos ce a însemnat pentru ea această victorie, a oferit sfaturi viitorilor participanți la concurs și ne-a povestit despre oportunitățile de care a beneficiat datorită Uniunii Europene.

– Victoria, de ce ai decis să aplici la acest concurs și ce a însemnat pentru tine această victorie?

– Îmediat ce am aflat despre „Youth Essay Prize Competition” am decis să aplic, ca să-mi pot ocupa eficient vacanța de vară, să-mi îmbunătățesc nivelul de limba engleză și, motivul principal, să-mi fac auzit punctul de vedere despre viitorul european al țării. Subiectul eseului mi-a permis să analizez și să expun prop-riile cugetări și atitudinea faţă de realitățile și posibilitățile din ţară, iar faptul că juriul a considerat lucrarea mea demnă de a fi câștigătoare este un motiv de mândrie pentru mine. Renumele de care se bucură centrul analitic care a organizat acest concurs mă motivează să îmi consolidez poziția referitoare la viitorul Republicii Moldova. Această victorie, pe lângă un punct forte în CV, îmi consolidează acțiunile de implicare în viața comunității.

– Care este cel mai vizibil impact al Uniunii Europene asupra vieții tale?

– Eu conștientizez impactul UE în multe domenii: export, agricultură, infrastructură, relații diplomatice internaționale, granturi, regimul liber de vize, locuri de muncă în spațiul UE. Cu toate acestea, cel mai vizibil impact l-am resimțit în domeniul educației și tineretului. Resursele financiare investite în liceul meu sunt de mare necesitate: de la reparația blocurilor, până la dotarea cabinetelor și laboratoarelor cu tehnologii moderne. O multitudine de concursuri, traininguri, schimburi de elevi și tabere de vară susțin tinerii de țară. Însăși ,,Youth Essay Prize Competition” este o inițiativă susținută de țări care aparțin UE și care a avut un impact semnificativ asupra mea.

– De ce crezi că Uniunea Europeană este posibilitatea Republicii Moldova de a se elibera de incertitudini?

– Când spun ,,incertitudine” mă refer la faptul că oamenii din Republica Moldova nu au un scop comun, colectiv. Mulţi cetățeni nu cunosc nici situația politică și economică din tară și nici ce implicații are Acordul de Liber Schimb și ZLSAC asupra dezvoltării țării. Cetățenii au nevoie de informare des-pre oportunitățile oferite de UE, instruiri, planuri de afaceri și investiții. Moldova are nevoie de Uniunea Europeană pentru a se ridica la nivelul statelor membre și să pună în practică reforme pentru un viitor european.

– Ce sfaturi ai pentru tinerii care își doresc să aplice pe viitor la concursul „Youth Essay Prize Competiton”?

– Viitorilor aplicanţi la concursul ,,Youth Essay Prize Competition” le-aș recomanda întâi de toate să acumuleze cât mai multă informație, să citească despre UE, statele membre, principiile și punctele forte ale UE, dar și despre parcursul european al celorlalte două țări semnatare ale Acordurilor de Liber Schimb, Ucraina și Georgia. Aplicantul trebuie să fie bine informat și deschis, să ia în considerație atitudinea tuturor concetățenilor, inclusiv a grupurilor minoritare, dar cel mai important, consider că tinerii trebuie să pună accentul pe ideile proprii și să vină cu o perspectivă creativă despre cum văd Uniunea Europeană și ce simt față de ea.

www.expert-grup.org/ro

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker