Centenarul Marii UniriEvenimentePolitic

Satul Țânțăreni – a 60-a primărie unde s-a votat Unirea. Urmat de Brânzeni, Mitoc şi Cucuruzeni

Votarea Declarației de Unire la ședința de luni a Consiliului Local Țânțăreni, raionul Teleneşti a decurs destul de dramatic, mai mulți din cei prezenți declarând că pasul este prematur.  Argumente convingătoare a expus dna Zinaida Nistor, profesoară la gimnaziul din localitate.

În imagine: Primarul Dumitru Stoica şi 4 dintre semnatarii Declaraţiei de Unire a satului Ţânţăreni cu România.

”Este anul Centenarului Unirii şi semnarea acestor Declarații vine să demonstreze că nu suntem indiferenți față de trecutul nostru, care a fost unul benefic în componenţa României Mari: am trăit 22 de ani în tihnă socială, fără război civil, foamete, deportări. Dacă vorbim copiilor la lecțiile de istorie despre beneficiile Unirii de la 1918, ce le vom spune mâine, rămânând într-o parte de la acest proces, care ia acum amploare în toată republica?- a remarcat profesoara în timp ce semna declaraţia de Unire cu România.

Până la urmă au semnat Declaraţia 7 din 11 aleși locali, susţinuţi şi de bibliotecara Galina Stratu şi directorul căminului de cultură Anatol Bulat. Astfel, primăria Țânțăreni a devenit a 60-a localitate din Republica Moldova unde aleșii au semnat Declarația de Unire cu România.

Satul Brânzenii Noi din raionul Telenești, satul Mitoc și comuna Cucurezeni din raionul Orhei sunt alte trei localități care au votat în Consiliile Locale Declarații de Unire cu România. Astfel, numărul localităților care spun „DA” reîntregirii naționale a ajuns marţi la 63.

Cea mai mare semnificație, dar și rostul Declarațiilor de Reunire este că piere moscalul din noi, iar cu el – și frica băgată la nivel de ADN prin deportări, foamete, umilință, fals și fățărnicie…

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker