Centenarul Marii UniriEvenimentePolitic

Consilierii de la Ciocâlteni au votat luni Unirea

10 din 13 consilieri de Ciocâlteni, raionul Orhei au semnat luni, într-o atmosferă plină de emoţii, Declarația de Unire cu România. Iniţiativa aparţine aleșilor locali care au cerut convocarea unei ședințe extraordinare. Nu au fost prezenți doi consilieri din partea socialiştilor şi un peledemist.

Mihai Boiescu a remarcat că acest lucru trebuia făcut încă în anul 1991: ”Este evident că R. Moldova nu se poate afirma ca stat din simplul motiv că, după cedarea Basarabiei în iunie 1940, din ea a rămas o bucată trunchiată de pământ, iar foștii nomenclaturiști comuniști, care au venit la putere după 1993, în loc să facă reforme care ar schimba viața populaţiei, au instaurat aici fărădelegea. Vrem stat normal, cu legi funcționale, salarii şi pensii destoinice, un viitor promițător pentru copiii și nepoții noștri”, ne-a spus consilierul.

Colegul său, Dumitru Ionașcu, fost primar de Ciocâlteni în perioada 1995-1999, a ţinut să puncteze că există o deosebire între stataliști și unioniști: ”Statalistul vrea să-și păstreze privilegiile care i le dă acest pseudo-stat în paguba majorității aduse la disperare. Pe statalişti nu statul Republica Moldova îi interesează, dar modul de a parazita mai departe pe necazul populației. Iar România înseamnă stat cu justiție funcțională, serviciu de sănătate performant, locuri de muncă, agricultură modernă, bătrânețe asigurată. Noi, unioniștii, vrem o viață normală pentru toată lumea”, a remarcat consilierul.

Dionisie Ionașcu își argumentează decizia referindu-se la adevărul istoric: ”Mitul R. Moldova ca succesoare a Statului Moldovenesc condus cândva de Ștefan cel Mare este unul fals or, cea mai mare parte a Moldovei istorice demult face un corp întreg cu Valahia. În 1859 tot moldovenii au fost ctitorii Unirii. Iar să militezi pentru o bucată de pământ trunchiată de ruși la 1812, furată, jecmănită de același imperiu pe parcursul ultimilor 200 de ani este o blasfemie. Faptul că suntem un stat falit o dovedește viaţa noastră de la 1991 încoace. Iată de ce am votat Declarația de Unire”, ne spune dl Dionisie.

Primarul de Ciocâlteni Ion Ionașcu confirmă că inițiativa a venit din partea Consiliului Comunal și că este dictată de niște realități: ”Este vorba de o stare de spirit în societate, care dovedește că, în pofida unei propagande românofobe acerbe, lumea nu a uitat de avantajele Unirii de la 1918, care au fost epocale pentru noi. Semnarea acestei Declarații este una simbolică, dar faptul trebuie să pună în gardă guvernarea în ce priveşte viitorul nostru”, a  conchis primarul de Ciocâlteni.

Ion Cernei

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker