Social

Un prânz cald pentru un suflet singuratic

Un prânz cald pentru un suflet singuratic

Aproape 6 mii de lei au fost adunați în cadrul Iarmarocului de caritate, desfășurat duminică, 14 ianuarie, la Cineșeuți, raionul Rezina. Banii colectați, precum și cei care vor ajunge pe conturile Grupului local de inițiativă a persoanelor în etate „Aripile Speranței”, vor fi cheltuiți pentru procurarea produselor alimentare pentru Cantina Socială. Câțiva zeci de vârstnici din localitate vor primi timp de patru luni un prânz pe zi, care le va încălzi sufletele singuratice.

„Supa caldă este salvarea mea”

Filip Colesnic, în vârstă de 73 de ani este unul dintre beneficiarii Cantinei Sociale. Bătrânul este invalid din copilărie, diagnosticat cu paralizie infantilă centrală și trăiește singur. Deși are numeroase probleme de sănătate, Filip Colesnic este o persoană optimistă și pozitivă. Locuiește singur și este vizitat de câteva ori pe lună de soția fratelui său defunct, care îl ajută la treburile casnice. Cea mai mare parte a timpului, vârstnicul o petrece în pat. Se deplasează cu mare dificultate cu ajutorul bastonului sau folosește un premergător pentru a ieși afară. Din anul 2015, el este beneficiar de asistență socială la domiciliu, fiind vizitat de către lucrătorul social care îl ajută să pregătească mâncarea, să aducă apă sau să cumpere produse. De asemenea, periodic, el este vizitat de către medicul de familie care îi monitorizează starea de sănătate și îi distribuie medicamentele compensate. Singurele surse de venit ale vârstnicului sunt pensia în valoare de 900 de lei și o indemnizație pentru perioada rece a anului, bani care nu sunt suficienți pentru trai. Din acest motiv, dar și din cauza problemelor de sănătate, el nu are posibilitatea să gătească o masă caldă în fiecare zi. Iar prânzul oferit de Cantina Socială este salvarea sa, spune vârstnicul. „Mi-am recâștigat simțul gustului, îmi place supa pe care nu am mai mâncat-o de când mama mea a murit. Mă bucur de oamenii care mă vizitează, pentru că numai în acest fel pot comunica cu alții. Îmi doresc să activeze cantina pentru o perioadă cât mai lungă de timp”. Pentru a-și alina suferința și a uita de singurătate, beneficiarul ascultă radioul și citește ziarele. „Cititul mă ajută să mă relaxez și să mă încurajează să mă gândesc la altceva, nu numai la problemele mele”.

Oamenii din sat au donat mii de lei

Peste o sută de persoane au participat la iarmarocul caritabil și au donat bani pentru Cantina Socială din satul Cinișeuți. Colindele și urăturile au răsunat până în localitățile vecine, iar vizitatorii au avut posibilitatea să cumpere obiecte artizanale create de către persoanele în etate din raioanele Rezina și Șoldănești, decorațiuni de brad, felicitări handmade, suvenire, tablouri, clopoței, fulare, mănuși, ciorapi de lână și altele. Nu au lipsit bucatele tradiționale moldovenești, precum plăcintele fierbinți și izvarul, dar și dulcețuri, ceaiuri din plante, prăjituri, dulciuri. Evenimentul a fost organizat de către Grupul de inițiativă al vârstnicilor din s. Cinișeuți, care astfel oferă un model de participare activă la nivel local, prin stimularea solidarității și interacțiunii între generații, transmiterea valorilor și tradițiilor de iarnă.

Cantina socială va activa din 17 ianuarie

Prima masă caldă, vârstnicii din Cineșeuți o vor primi din 17 ianuarie curent. La o contribuție locală de 20 de mii de lei, grupul de inițiativă va primi alți 80 de mii de lei de la Crucea Roșie. În prezent, 30 de persoane în etate beneficiază timp de 5 zile pe săptămână de un prânz cald distribuit la domiciliu și un pachet alimentar pentru zilele de odihnă.

Pe parcursul ultimilor 3 ani Cantina Socială din satul Cinișeuți contribuie la îmbunătățirea sănătății și bunăstării persoanelor în etate și copiilor prin oferirea unui prânz gratuit și a oportunităților de a participa la activități sociale și culturale. Din anul 2015 până în prezent aceasta a oferit: 840 de pachete alimentare și 6030 de prânzuri calde pentru peste 100 de beneficiari ai programului. Cantina Socială din satul Cinișeuți își desfășoară activitatea în cadrul proiectului “Suport în perioada rece a anului pentru cele mai vulnerabile persoane din Republica Moldova”, implementat de către HelpAge International, cu suportul financiar al Swiss Red Cross.

Nelly Gâştemulte, coordonatoare pentru comunicare în cadrul proiectului „Îmbătrânire şi sănătate”

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker