EvenimenteSocial

Cine va lua locul moldovenilor plecaţi la muncă peste hotare?

Moldovenii rămaşi acasă se tem că în curând vor fi aruncaţi de pe piaţa muncii de către chinezi, vietnamezi şi alţi emigranţi care, pe de asupra, vor fi plătiţi mult mai bine decât băştinaşii. Guvernul a susţinut iniţiativa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de a invita în R.Moldova cetăţeni străini ca să acopere deficitul de cadre în mai multe domenii: asistente medicale, croitorese, cizmari, mecanici pentru instalații electrice, muncitori de rând etc. Astfel autorităţile vor să soluţioneze deficitul de cadre care creşte de la an la an din cauza exodului masiv al moldovenilor în căutarea unor venituri decente peste hotare.

La prima vedere poziţia guvernării poate fi înţeleasă. “Dacă există locuri vacante în care nu vor să muncească cetățenii noștri, de ce să nu le propunem cetățenilor din alte țări? Angajatorii sunt nevoiți să procedeze astfel, dacă nu pot găsi în țară specialiști”, comenta pentru un portal de ştiri Hotărârea Guvernului președintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Oleg Budza, care în acelaş timp îşi arăta nedumerirea de ce guvernarea a stabilit pentru migranţii străini mai multe facilităţi.  De  exemplu, pentru un șir de lucrări necalificate străinii vor primi în medie 5300 de lei, de două ori mai mult decât moldovenii, din care motiv sindicatele, potrivit sursei citate, au avizat negativ iniţiativa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

CUVÂNTUL a solicitat câţiva agenţi economici să comenteze decizia autorităţilor.

Vladimir Stratulat, președintele Cooperativei de consum  Căzănești, Teleneşti: Noi, agenții economici, ne plângem pe stat care ne ia o mare parte din venit pentru impozite și contribuții, ceea ce nu ne permite să majorăm salariile. În consecință lumea, având salarii mici, pleacă acolo unde se poate de câștigat mai bine. Nu știu cum va fi cu străinii care vor munci la noi, aceștia puțin probabil să se mulțumească cu 3000 de lei lunar ca cetăţenii noștri. Dar nu ar fi mai bine să facem economia noastră mai atractivă pentru lucrătorii autohtoni?

 

Dian Savca, directorul general al ÎS „Moldsuinhibrid”, Orhei: Se mizează pe forța de muncă din Asia de Sud-Est, unde lumea lucrează mult, dar câștigă puțin. Nu înţeleg ce va ieși din toată intenția asta –  să aduci străini şi să provoci nemulțumiri între aceștia și localnici (!?). Precum se știe, zonele din care se crede că ar veni în R. Moldova forța de muncă sunt foarte criminogene. Mai bine ar fi ca guvernarea să caute soluții pentru a întoarce acasă lumea noastră plecată peste hotare.

 

Igor Ivanov, directorul ”Vindex-Agro-junior”, Mălăiești: Aș accepta această soluție ca una din cele posibile pentru că, vietnamezii, chinezii muncesc, nu glumă. Dar între timp R. Moldova rămâne nu numai fără forța de muncă necalificată, dar și fără specialiștii, oamenii de afaceri activi, capabili să dezvolte businessul mic şi mijlociu, care la noi degradează pe zi ce trece. Trebuie totuși să ne gândim mai întâi la oamenii noștri.

 

 

Ion Curchi, directorul Gimnaziului Coropceni, Teleneşti: Probabil, va trebui să ne conformăm unei atare situații. Este un fenomen cunoscut. Pe timpul lui Konrad Adenauier, adică prin anii 50 ai secolului trecut, Germania Federală a invitat mii de muncitori iugoslavi, cu ajutorul cărora ţara a fost scoasă din ruinele rămase în urma războiului. Dar în Vest străinul niciodată nu a fost văzut cu ochi buni, precum nu va fi văzut nici la noi.

 

 

 

Stepanida Druță, femeie de afaceri, Rezina: Acțiunile guvernan-ților noștri, mai ales de ultimă oră, trebuie să ne pună pe gânduri. Ce-i încurcă Guvernului să majoreze salariul asistentelor medicale, altor angajați la întreprinderile de stat? Sunt sigură, dacă lefile acestor, dar și altor categorii, se vor dubla, deficitul de cadre se va reduce cardinal.

Cât privește sectorul privat, nu știu câte întrep-rinderi ar fi în stare să le asigure angajaților salariile promise de Guvern. Dacă ar fi în stare să-și asume asemenea cheltuieli, credeţi-mă că angajatorii ar face-o. Dar atmosfera din economia țării este așa, că majoritatea întreprinderilor abia de se mai mențin pe linia de plutire.

Analizând acțiunile haotice ale guvernanților îți dai seama cât de mult dânșii ne urăsc. Toţi partenerii externi ai Republicii Moldova, care ne vor doar binele, le recomandă să caute miliardul furat, să elimine corupţia şi protecţionismul din practica autorităţilor, lucruri care ar favoriza atragerea investitorilor și investițiilor străine și deschiderea locurilor noi de muncă bine plătite. Dar guvernanţii continuă în modul cel mai obraznic să îşi caute de propriile interese.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker