Util

Ce e bine să știți când ați fost surprins de radar

”Conducătorii auto deseori sunt opriți de polțiști sub pretextul că ar fi depășit viteza, fiind sancționați cu amenzi usturătoare. Dar un prieten care lucrează în poliţie s-a scăpat odată cu vorba, că agenții de patrulare nu întotdeauna procedează legal și, dacă șoferii ar fi mai informați, de multe ori ar putea să nu scoată banul din buzunar. Prietenul meu n-a dorit să desfășoare tema. CUVÂNTUL ar putea face acest luc-ru bun pentru noi?”, scrie un cititor din Șoldănești, care roagă să nu-i publicăm numele. 

Îi satisfacem rugămintea cu ajutorul Victoriei Zaharia de la portalul bizlav.md

 

 Ce şi cum măsoară agentul

Într-adevăr, de multe ori șoferii care sunt opriți de polițiști, pentru că au depășit limita de viteză, plătesc amenzi fără să pună la îndoială corectitudinea acestora. Un aspect important pe care trebuie să îl știți este faptul că polițiștii nu au voie să facă măsurătorile cu ”mașini capcană” fiind în mișcare.

Potrivit Ordinului ministrului Economiei cu privire la aprobarea procedurii de măsurare legală ”Măsurarea vitezei mijloacelor de transport auto cu ajutorul sistemului tip ”АвтоУраган”, efectuarea măsurării vitezei şi înregistrărilor se realizează automatizat, în regim staţionar. Altfel spus, mașina polițiștilor în care este instalat echipamentul de supraveghere, trebuie să fie parcată. Aceștia nu au voie să facă măsurători fiind în mișcare.

Documentul mai prevede că înregistrarea vitezei şi imaginilor se efectuează astfel ca mijlocul de transport auto supus măsurării să fie înregistrat din spate, la îndepărtare de postul mobil de supraveghere. Automobilul care este echipat ca post mobil de supraveghere se parchează în locuri unde este permisă staţionarea.

Rezultatele măsurării vitezei de mișcare a mijloacelor de transport auto cu ajutorul sistemului tip ”АвтоУраган” sunt utilizate de către agenţi la constatarea contravenţiilor pri-vind depăşirea regimului de viteză, după recepţionarea automatizată şi prelucrarea informaţiilor în cadrul Sistemului automatizat de supraveghere a circulaţiei rutiere ”Controlul traficului”.

 

În calitate de rezultate ale măsurărilor este informația care include:

• materialul foto și/sau video care demonstrează deplasarea autovehiculului cu depăşirea pragului de viteză stabilit;

• cadrul obţinut de la camera de recunoaştere cu valoarea maximă fixată a vitezei automobilului în cauză şi pe care se distinge numărul de înmatriculare al autovehiculului contravenient;

• cadrul obţinut de la camera de ansamblu;

• datele privind verificarea metrologică a radarului;

• datele privind amplasarea (geolocaţia) postului mobil de supraveghere.

Aceste reguli sunt valabile în cazul radarelor instalate în ”mașinile capcană” ale INP. Pentru radarele din mașinile obișnuite ale poliției sunt valabile alte reguli.

Conform Codului contravențional, depăşirea vitezei de circulaţie se sancționează cu amenzi cup-rinse între 300 și 1.500 de lei.

 

Ce echipamente pot utiliza inspectorii de patrulare

Potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul național de patrulare (INP), în prezent, polițiștii din Republica Moldova folosesc două tipuri de echipamente pentru măsurarea vitezei autoturismelor. La mașinile ”capcană” este instalat echipamentul ”АвтоУраган”. 

Totodată, angajații INP utilizează pentru măsurarea vitezei radarele ”Iskra”. Astfel de echipamente sunt instalate pe automobilele care sunt marcate cu însemne distinctive.

Conform Ordinului nr. 45 al MAI, din anul 2010, supravegherea traficului rutier cu utilizarea autovehiculelor poate fi deschisă (obişnuită) şi mixtă. Controlul deschis se efectuează de către inspectori cu automobile şi motociclete vopsite în mod special. Controlul mixt se efectuează concomitent cu ajutorul a două automobile, unul dintre care este amenajat special şi dispune de semne distinctive, iar altul este obişnuit.

Documentul mai prevede că mijloacele de măsurare a vitezei de deplasare și alte mijloace tehnice speciale sunt utilizate în conformitate cu instrucţiunile metodice privind modul folosirii acestora (elaborate de uzina producătoare). Se interzice utilizarea mijloacelor de măsurare, ce n-au trecut verificarea metrologică sau care au certificate de verificare cu termenul expirat.

La exploatarea mijloa-celor tehnice speciale este admis efectivul care a studiat instrucţiunile de exploatare şi care a susţinut colocviile privind regulile de utilizare a tehnicii respective, cu eliberarea certificatelor corespunzătoare.

 

Agentul de constatare este obligat:

• să poziţioneze autovehiculul în afara părţii carosabile, fără a încălca regulile de circulaţie;

• să stabilească viteza ce constituie contravenţie ţinând cont de toleranța de 10 km/h, având în vedere viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv şi categoria din care face parte autovehiculul;

• să regleze camera video în aşa fel încât sa se efectueze încadrarea corectă în imagine a autovehiculelor față de care se face determinarea vitezei;

• să filmeze toate încălcările regulilor de circulaţie, atunci când în intervalul de timp afectat sancţionării nu are posibilitatea să ia măsurile legale;

• să ia masuri de sanc-ţionare împotriva tuturor abaterilor filmate prin procedura întocmirii procesului-verbal de contravenţie în lipsa conducătorului auto;

• să menţioneze în re-gistrul de evidență toate încălcările normelor rutiere înregistrate de echipament;

• să aibă asupra lui în timpul serviciului, atestatul de verificare metrologică al echipamentului, documentele de identitate personale, ale autoturismului, pe cele de constatare şi registrul de evidență a abaterilor.

 

În același timp, este interzisă:

• folosirea echipamentului video de către personal neautorizat sau cu atestat de verificare metrologică expirat;

• utilizarea echipamentului pentru măsurarea vitezei la procedura ”din mişcare”, de către conducătorul auto;

• folosirea la o distanță mai mică de 1 km faţă de aeroporturi şi heliporturi;

• folosirea autovehiculelor pe care este instalat sistemul la activităţi exclusiv de patrulare;

• depănarea sistemului de către persoane neauto-rizate şi orice altă intervenţie care conduce la ruperea sigiliilor metrologice;

• folosirea echipamentului în alte condiţii decât cele prevăzute în documentaţia tehnică;

• lăsarea nesupravegheată a autovehiculelor pe care sunt montate echipamente de supraveghere sau parcarea în alte locuri decât garajele asigurate.

 

Constatarea contravenţiilor privind depăşirea vitezei

Constatarea contravenţiilor la regimul de viteză se efectuează prin filmarea sau fotografierea numărului de înmatriculare sau înregistrare montat în partea din față sau spate a autovehiculului. Procesul-verbal cu privire la contravenţie se încheie după oprirea contravenientului ori la sediul secţiei poliţiei rutiere după prelucrarea datelor.

Constituie contravenţie conducerea unui autovehicul cu o viteză mai mare decât cea maximă admisă pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus. La stabilirea vitezei ce constituie contravenţie se va avea în vedere viteza maximă admisă + 11 km pe sectorul de drum respectiv şi categoria din care face parte autovehiculul filmat.

Agentul constatator poate opri cel mult 1-2 autovehicule ale căror conducători au încălcat regimul legal de viteză, în afara părţii carosabile, iar acolo unde nu există condiţii, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, pe acostament sau lângă bordură ori în spaţiile de parcare.

După oprirea unui autovehicul, agentul constatator trebuie să comunice conducătorului motivul opririi, viteza înregistrată, măsurile prevăzute de lege pentru fapta comisă, indicându-i, totodată, să aştepte în autovehiculul propriu întocmirea documentelor de constatare (numai la solicitarea conducătorului auto i se va demonstra viteza de deplasare).

La procedura filmării abaterilor ”din mişcare”, se interzice oprirea autovehiculelor care circulă pe sensul opus de deplasare al autovehiculului poliţiei rutiere.

La procesul-verbal de constatare a contravenţiei în mod obligatoriu se anexează probele acumulate referitoare la încălcarea comisă (foto, video).

Imagine simbol. Sursa: protv.md

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker