EvenimentePolitic

Sergiu Miron: Am creat niște realități de care se va ţine cont în viitor

Doi ani şi jumătate (în perioada iulie 2015 – decembrie 2017) a deţinut funcţia de vicepreşedinte al celui mai mare raion din Moldova, dar şi-a dat demisia din proprie iniţiativă, ajungând la concluzia că aceasta este inutilă. 

Sergiu Miron a fost responsabil de atragerea investițiilor. Dumnealui este originar din Orhei, a absolvit Colegiul de Medicină din oraş, Facultatea Zootehnie la Universitatea Agrară și Facultatea Drept la USM. Până la alegerea în funcția de vicepreședinte al CR Orhei a activat ca specialist-coordonator în Secția de înmatriculare a transportului auto și calificare din Orhei. Este președinte al organizației teritoriale Orhei a PL din 2008.

Recent a fost convocată o ședință extraordinară a Consiliului Raional Orhei, pe agendă figurând şi chestiunea privind alegerea unui nou vicepreședinte și eliberarea din funcție a lui Dorin Zghibarță, al doilea  vicepreședinte, care este tot din partea PL. Deși până acum evita contactele cu presa, Sergiu Miron a acceptat să ofere un interviu exclusiv săptămânalului CUVÂNTUL. – Domnule Miron, înainte de a afla cauza demisiei am fi vrut să cunoaștem dacă  fracțiunea PL a condiționat cu ceva participarea sa în Alianța „Pro Europa” care guvernează din iulie 2015 raionul Orhei.

– La formarea alianţei de guvernare în iulie 2015 fracțiunea noastră a primit cele mai avantajoase propuneri din partea celor de la PLDM. Noi le-am respins în mod categoric pe motiv că în cei 4 ani precedenţi ei au acumulat mai multe păcate mai ales în ce priveşte cheltuirea banilor publici la reparaţia taberei pentru copii ”Miorița”, schimbarea ușilor și ferestrelor în școli, etc. Pentru a vă convinge că am dreptate, vă propun să vizionați pe site-ul Curții de Conturi filmul de la ședința Curții, care a avut loc la sfârșitul anului 2015, unde fostei conduceri a raionului i s-a cerut socoteală pentru activitatea sa. Am ales să facem o echipă cu fracțiunile PD și PPEM. În opinia mea, activitatea noastră a fost transparentă, am eliminat suspiciunile legate de organizarea licitațiilor, adică am pus sub control public activitatea APL. În acest sens apreciez mult rolul președintelui raionului Tudor Golub, care a venit în APL din sectorul asociativ. Grație dumnealui, în administraţia raionului s-a creat o atmosferă de conlucrare şi respect reciproc. Iar vizavi de  ceea ce se întâmplă în Consiliul Raional – este un lucru cunoscut şi specific pentru Orhei. Eu apreciez mult activitatea unor consilieri PLDM care îşi reprezintă în mod onest alegătorii. Dar sunt şi alții, care la prima ocazie au trecut în tabăra PD ca să-şi păstreze funcțiile. Acum anume aceștia aspiră la cele două posturi de vicepreşedinţi. Cred că președintele Tudor Golub va avea destulă putere și abilitate pentru a potoli poftele transfugilor din consiliu. Ăștea ar trebui să tacă or, la vremea lor s-au întâmplat lucruri dezolante, cu luare abuzivă de terenuri, încercări de a privatiza apartamente departamentale, etc., etc.

– Aţi demisionat când lucrurile parcă reveniseră pe făgaşul firesc…

– Am procedat astfel pentru că am îndeplinit ceea ce am preconizat, dar și am dorit să demonstrez partenerilor de coaliție că nu ne ținem cu tot dinadinsul de posturi, mai ales că, după cum ne-am convins, funcția dată, în fond, este una de prisos. Direcția Economie, Secția Construcții și Amenajare a Teritoriului se pot descurca bine şi fără un șef suspus. Au fost reabilitate mai multe drumuri, inclusiv străzi pe care Ilan Șor şi le atribuie ca reparate din banii lui, dar de fapt au fost banii CR Orhei; s-au făcut reconstrucții de amploare la IMSP ”Spitalul raional Orhei”. Accentuez, volumul lucrărilor de construcție și reparație poate că nu s-a majorat comparativ cu anii precedenţi, dar cu siguranță nimeni nu ne va acuza că banii ar fi fost cheltuiţi în mod fraudulos.

– Consilierii raionali PL activează în cadrul coaliției de guvernare după ce mai mult timp s-au aflat în opoziție. În opinia Dvs., activitatea în coaliție la nivel de raion este una eficientă sau mai degrabă o osândă?

– Apropo, nu este prima tentativă de a sparge coaliția. La sfârșitul anului 2015 s-a încercat de a scoate din alianță PPEM, care deţine patru mandate. Dar nu s-a reușit, fiindcă a prevalat bunul simț. Depinde de oameni – au aceștia responsabilitate și maturitate să lucreze pentru  comunitate sau nu. Spre deosebire de predecesorii noștri, am neglijat interesele de grup și ne-am orientat spre fapte concrete. Eu sunt convins că Dorin Zghibarță nu va fi eliberat din funcție, dar nici funcția pe care am deținut-o eu nu va fi ocupată de altcineva. Noi însă am creat nişte realităţi de care se va ţine cont în viitor.

– Cum explicați fenomenul Șor la Orhei?  O persoană care barem n-a trăit aici o zi câștigă masiv, iar acum înnebunește o lume cu magazine sociale, cârnați și megaconcerte…

-Este un fenomen rușinos, fiindcă Șor nu s-a sinchisit să facă experiențe mârșave cu mentalitatea orheianului, demonstrând că omul nostru poate fi amăgit cu te miri ce mai ușor decât se credea. Pentru un concert ori un cârnăcior – apropo, de calitate îndoielnică, omul uită de problemele reale ale urbei, așteptând ca acest impostor să le dea ceva de pomană. Și dacă a venit vorba de așa numitele realizări de la 2015 încoace pe care și le atribuie Șor. Acestea sunt fie proiecte finanțate de Consiliul Raional Orhei, fie lucrări efectuate din mijloace provenite din surse obscure. În același timp, municipiul se confruntă cu o mulțime de probleme – drumuri distruse, lipsa unui sistem de canalizare funcțional, nu mai vorbesc de lipsa locurilor de muncă. A deschis firma ”Sumitomo” nu Șor.  Se  mai organizează niște show-uri respingătoare, la care noi nu am asistat. În aproape trei ani de când acest edil năzdrăvan conduce cu urbea în oraș nu s-a construit barem un metru de canalizare. Sunt sectoare întregi în municipiu fără canalizare, fără drumuri,  iar oamenii în loc să ceară soluții se îmbulzesc şi se umilesc în rând la cârnații aruncați cu batjocură. ”Pâine și spectacole” și ”Împarte și stăpânește”, două principii verificate de tiraniile antichității își mai fac efectul acum într-o lume adusă de sărăcie la disperare. Informând corect orășenii despre fenomenele care se întâmplă în urbe cred că vom depăși acest sindrom. Și apoi, Șor și partidul său își fac de cap atâta timp cât le permitem noi.

– Vizavi de fenomenul Șor mai multă lume este convinsă că Orheiul și-a pierdut imaginea de cetate a Renașterii Naționale. Dumneavoastră ce credeți?   

– Dezgustător e că am văzut pe câțiva din acei care au militat pentru Renașterea Națională între susținătorii lui Șor. Aceștea-și motivează acțiunile că depind cu slujba de primărie, deși nu-i cred, fiindcă în toți acești ani de după 1991 au fost și profitori.

Mai avem și din cei care pledează pentru românism,  membri ai formațiunilor politice pretins unioniste, care nu înțeleg că Unirea trebuie făcută mai întâi între noi. Este, totuși, un grup distinct de cetățeni la Orhei, care continuă lupta pentru Românism și Unire, din care fac parte nu numai membrii Partidului Liberal. Lucrăm zi de zi spre a aduce semenilor noștri adevărul că prosperitatea este posibilă numai în cadrul statului unitar Român. Cred că vom reuși.

– Ce veți face după demisie?                                                                                                          

– Nu am decis încă, mai vedem.

Pentru conformitate:        

Ion Cernei   

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker