Evenimente

Viceprimarul de Telenești a descoperit un dinte de mastodont

Victor Bogdan, viceprimarul oraşului Telenești,  fiind la cariera de nisip din Verejeni, a descoperit în nisipul excavat un dinte enorm de fosilă. Ulterior s-a stabilit că acesta este un dinte de mastodont, un strămoș al elefantului, care în timpurile neoliticului ar fi populat regiunea noastră.

Viceprimarul a prezentat dintele la Muzeul raional de Istorie şi Etnografie din Teleneşti, iar de acolo l-a contactat pe Teodor Obadă, cercetător ştiinţific la Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Savantul s-a grăbit să vină la Telenești pentru a vedea descoperirea.  Dânsul a fost asaltat cu întrebări de către funcţionarii curioşi de la primărie. Exponatul într-adevăr s-a dovedit a fi un fragment de craniu cu ultimul molar superior stâng de mastodont, care a aparținut unui tetralophodon longirostris – rudă îndepărtată a elefanţilor contemporani,  care după dimensiuni era mult mai impunător decât elefantul de azi.

Teodor Obadă a promis că dintele descoperit pe teritoriul raionului va fi cercetat un timp la Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, apoi va fi transmis în colecţia Muzeului de Istorie şi Etnografie din Teleneşti.

Dl Obadă nu exclude că la cariera din Verejeni vor continua săpăturile şi că ar putea fi găsite și alte fragmente ale scheletului de mastodont. Vârsta depozitelor în care a fost colectată piesa este estimată la circa 11,5 milioane de ani. Argilele nisipoase mai adăpostesc și resturi de moluşte marine, care sunt pe larg răspândite în zona oraşului Teleneşti şi care dovedesc faptul că aici s-ar fi aflat o zonă de avandeltă a Mării Sarmatice, unde s-ar păstra încă multe resturi de schelete de animale dispărute demult. Dna Elena Ilescu, directoarea muzeului din Teleneşti, ne-a relatat că dintele respectiv va fi cea mai veche piesă în colecţia instituţiei.

”Nu avem deocamdată fragmente de fosile care ar fi trăit cândva pe teritoriul R.Moldova, dar avem pregătit un loc anume pentru asemenea exponate”, a remarcat dna Ilescu.

 Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker