EvenimenteSocial

Bunicii grijulii și securitatea copiilor

Efectivele inspectoratelor de poliție Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, primarii, reprezentanții instituțiilor de învățământ din raioanele nominalizate s-au întrunit recent la Rezina pentru a lua cunoştinţă de obiectivele și importanța implementării în R. Moldova a proiectului „Bunici grijulii”.

 

Gheorghe Cavcaliuc,  șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției a vorbit despre practica din statele europene privind implicarea persoanelor de vârsta a treia în protejarea copiilor la trafic și proiectul „Bunici grijulii” care se preconizează a fi implementat în cadrul programului „Alternative pentru siguranța copilului tău”. Potrivit dlui Cavcaliuc, proiectul urmărește familiarizarea copiilor cu regulile de siguranță personală și de circulație rutieră, consolidarea dialogului între generații, etc.

La întrunire mai mult au vorbit Gheorghe Cavcaliuc și Marin Maxian, șeful Direcției Securitate Publică de la IGP și mai puțin au  avut posibilitate să-și expună opiniile invitații. De exemplu, Ion Curchi, directorul Gimnaziului Coropceni, crezând că nu i se va mai oferi cuvântul, și-a împărtășit mai întâi opinia cu cei așezați în preajmă.

”Ideea nu-i nouă pentru Moldova, spunea directorul. Încă acum câteva decenii copiii etnicilor evrei erau aduși la școală și conduși acasă de către bunici și părinți pentru a le asigura securitatea,  a diminua diferite situații nedorite, adică umilințe, bătăi, stres care i se puteau întâmpla dacă ar fi fost singur în stradă”, spunea directorul de la Coropceni.

Iar când în sfârșit i s-a oferit cuvântul, dl Curchi a pledat pentru faptul ca acest proiect să nu poarte un caracter de campanie temporară, precum se obișnuiește la noi:

”Da, copilul se confruntă în drum spre școală sau spre casă cu o mulțime de pericole, indiferent de faptul dacă trăiește în oraș sau în sat. Poate ar trebui să aibă și o bază legală acest proiect. Când am fost în Italia, a trebuit să-mi conduc nepotul la școală. Dar pentru asta părinții lui mai întâi m-au recomandat pedagogilor ca bunic, după ce mi s-a eliberat un ecuson special cu fotografie. Adică, școala care este responsabilă pentru copil cât acesta se află între pereții ei, trebuie să dispună de dovadă că minorul vine și pleacă însoțit de un matur abilitat cu misiunea respectivă. Ar fi bine ca voluntariatul în acest domeniu să fie stimulat”, a încheiat directorul Gimnaziului Coropceni.

Relevanța acestui proiect a fost apreciată de către Alina Pascaru,  șefa Direcţiei Generale Educaţie Telenești, Alexei Burlacu, primarul de Rogojeni, Șoldănești, câțiva primari din raionul Rezina.

Ulterior Mariana Plăcintă și Alexandru Pasat de la IP Telenești, Diana Maxim, ofițeră de presă la IP Orhei spuneau că antrenarea voluntarilor în acest proiect a demarat deja. În unele școli au avut loc întruniri cu părinții elevilor, la care s-a discutat despre modalitățile de organizare a asociațiilor bunicilor, care-și vor însoți nepoții la școală. Inspectorii au solicitat ca voluntarii din raionul Telenești, care doresc să participe la proiectul ”Bunici grijulii” să-i contacteze la telefonul 060202578, iar cei din Orhei – la telefoanele 060266686 și 060232828. Dna Maxim, care de săptămâna viitoare va exercita funcția de ofițeră de presă pentru inspectoratele de poliție din șase raioane (Orhei, Rezina, Șoldănești, Telenești, Dubăsari și Criuleni) a precizat că proiectul „Bunici grijulii” va fi lansat oficial la 4 mai c.

În imagine: Maria Chișlaru, directoarea LT  ”I.L. Caragiale” din Orhei a remarcat că proiectul ”Bunici grijulii” necesită implicarea cointeresată nu numai a Poliției, dar şi a tinerilor.

 

Ion Cernei 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker