EvenimentePolitic

Ce vrea lumea de la poliţie şi autorităţi…

25 de furturi de locuințe, 2 omoruri, 4 cazuri de violență, 28 infracțiuni săvârșite în stare de ebrietate, 5 violuri, 8 cazuri de huliganism, 5 cazuri de narcomanie, 1 jaf, 6 cazuri de escrocherie și multe altele, în total 160 de infracțiuni au fost comise în anul 2017 în perimetrul comunei Rezina.

Acest tablou sinistru a fost prezentat consilierilor orășenești de către dl Vladimir Mânzat, șeful Sectorului de Poliție nr.1 al Inspectoratului de Poliție Rezina. În raportul său privind activitatea Sectorului de Poliție nr.1 din cadrul Secției Securitate Publică,  dl V. Mânzat a mai relatat că teritoriul comunei urbane Rezina, unde locuiesc 14.324 de cetățeni, este deservit de către 4 angajați ai poliției.  În pofida măsurilor întreprinse continuu de către polițiști pe parcursul anului trecut în comuna Rezina au fost comise 160 de infracțiuni, ceea ce e totuşi cu 61 de infracțiuni mai puțin comparativ cu anul 2016. Or, pe parcursul a 12 luni ale anului 2017 au fost emise 214 sesizări în adresa Spitalului Raional Rezina privitor la diferite încălcări cu consecință a consumului abuziv de alcool, au fost examinate 1621 de petiții adresate către postul de poliție, 104 ordonanțe de aducere silită în instanța de judecată, acumulate materialele respective pentru pornirea a 82 de dosare penale. Concomitent în vizorul polițiștilor se află 48 de persoane condamnate, dar cu suspendarea executării pedepsei, altor 23 de persoane cu antecedente penale, cât și a celor 20 de persoane ce comit acte de agresiuni în sfera relațiilor familiale și a 2 minori delicvenți. La fel, a fost verificat la domiciliu modul de păstrare a armelor a 184 din cei 208 de deținători de arme.

Totodată, a accentuat dl V. Mânzat, în anul precedent în teritoriul comunei Rezina au fost constatate  684 de încălcări ale codului contravențional, ceea ce este cu 66 de cazuri mai puțin față de a. 2016, situaţia rămânând totuși alarmantă. Colaboratorii sectorului au luat parte activă la implementarea proiectului privind supravegherea de vecinătate și altor activități de prevenire și combatere a criminalității.

Dl V. Mânzat a dorit să specifice faptul, că or. Rezina se află în zona de securitate, dar aceasta este mai mult fictivă, ceea ce permite libera circulație a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, dar concomitent și a exponenților subiectului criminogen. Monitori-zarea acestei fluctuații, investigarea sau tragerea la răspundere a cetățenilor  certaţi cu legea din stânga Nistrului este anevoioasă sau chiar imposibilă.

În raportul său V. Mânzat s-a referit și la sarcinile polițiștilor, acestea fiind continuarea implementării programului privind sectoarele de vecinătate, intensificarea patrulării localităților, monitorizarea video online a locurilor cu risc sporit de  victimizare, etc.

Consilierii au încercat să afle răspunsuri la mai multe întrebări, inclusiv: când orăşenii vor putea fi siguri de integritatea personală și a locuinței? Când spațiile destinate pentru odihna cetăţenilor și necesitățile lor menajere vor fi eliberate de autovehicule pentru care se vor amenaja parcări autorizate? Când locuitorii comunei vor fi protejați de poluarea fonică masivă? Când poliția va deveni o instituție cu adevărat deschisă și prietenoasă cetățeanului?

La unele întrebări V. Mânzat a dat răspuns, la altele a spus că trebuie să se documenteze. Astfel, referitor la furturile din case și apartamente poliţistul a declarat, că zvonurile ce bântuie prin oraș sunt exagerate, în realitate fiind prădate doar 25 de locuinţe (!).  Bănuiții de aceste fapte deja sunt identificați, dar taina anchetei nu permite o dezvăluire mai amplă. V. Mânzat a mai spus că o parte de vină revine stăpânilor bunurilor imobile.

Cât privește parcarea autovehiculelor pe teritoriile adiacente blocurilor de locuit, această problemă necesită un studiu mai detaliat cu participarea angajaților primăriei și celor de la serviciul de deservire a blocurilor locative.

Ion Perciun

 

Din partea redacţiei

Îngrijorarea şi chiar panica populaţiei din Rezina şi suburbii privitor la numărul locuinţelor prădate sunt o urmare a inactivităţii poliţiei. Redacţia ziarului CUVÂNTUL de două ori a încercat să obţină de la IP Rezina informaţii veridice despre numărul locuinţelor prădate şi acţiunile poliţiei în ce priveşte depistarea hoţilor, preîntâmpinarea unor noi infracţiuni. În ambele cazuri solicitările noastre au fost neglijate. A doua oară şeful Inspectoratului ne-a sfătuit să adresăm această întrebare ofiţerului de presă (!?), care la fel a lăsat întrebarea fără răspuns.

Şi problema parcărilor autorizate pentru autovehicule nu-i nouă. În urma consultărilor publice cu cetăţenii, desfăşurate de ziarul CUVÂNTUL în parteneriat cu Primăria Rezina în anii 2015-2016, s-a ajuns la concluzia că oraşul are nevoie urgent de amenajarea în toate cartie-rele, dar mai ales în partea sa centrală, a unor parcări auto autorizate. A fost formată o comisie specială, care să analizeze situaţia şi să propună variante de soluţionare a problemei, ulterior Consiliul Orăşenesc a legiferat într-o decizie măsurile care trebuia să le întreprindă primăria în parteneriat cu poliţia, serviciul comunal-locativ, sectorul de exploatare a drumurilor, populaţie. Din păcate, mai departe de vorbe şi în acest domeniu nu s-a făcut nimic.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker