Evenimente

Judecătoria Orhei ar putea fi cea de-a patra instanță cu magistrați specializați

Judecătoria Orhei ar putea fi de-a patra instanţă de fond cu magistrați specializaţi, relatează www.bizlaw.md cu referire la un demers al președintei judecătoriei, Veronica Cupcea, către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

La mijlocul lunii decembrie, CSM și-a dat acordul pentru ca magistrații din Judecătoria Strășeni, sediul Centru, să activeze în baza specializărilor. Judecătoria Strășeni a devenit a treia instanță din țară cu magistrați specializați, după judecătoriile din Chișinău și Bălți.

Demersul președintei instanței din Orhei vizează doar magistrații din sediul Centru al Judecătoriei. În instanța din Orhei activează nouă magistrați.

Specializarea în instanțele judecătorești urma să se facă din 1 iulie 2017, însă acest proces are loc mai lent. Și asta pentru că, potrivit Legii cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești, specializarea se face în cazul în care judecătoriile au 10 și mai mulți magistrați angajați. Majoritatea instanțelor din țară duc lipsă, însă, de judecători.

În vara anului trecut, președintele CSM, Victor Micu, a declarat că Legea cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești și Codul de procedură civilă ar putea fi modificate, în ceea ce privește specializarea judecătorilor și repartizarea dosarelor în instanțele din țară, deoarece aceste procese nu pot fi realizate.

*    *    *

Din procuratură la judecătorie. Instanța din Orhei are magistrați noi. Doi judecători, care vor activa în cadrul Judecătoriei Orhei, au depus marţi jurământul în fața Consiliului Superior al Magistraturii.

Mihail Proca a fost numit la sfârșitul lunii decembrie prin decretul președintetului Igor Dodon, în funcția de judecător la Judecătoria Orhei (sediul central), iar Ivan Parii la Judecătoria Orhei (sediul Rezina). Ambii au fost numiți pe un termen de 5 ani.

Cei doi au venit în sistemul judecătoresc din procuratură. Ivan Parii a fost procuror în cadrul procuraturii Soroca începând cu anul 2006, iar Mihail Proca a fost procuror la Chișinău începând cu anul 2010.

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker