Evenimente

3 localităţi din R.Moldova au votat Unirea cu România

 

 

Aleșii locali din comuna Parcova, raionul Edineț, satul Bardar, raionul Ialoveni și satul Festelița, raionul Ștefan-Vodă au marcat în mod deosebit Centenarul Marii Uniri de la 1918. Consiliile locale din aceste trei comunități au votat Declarația de Unire dintre localitățile lor și România.

În documentul adoptat de către Consiliul local Parcova, citat de adevărul.ro, se menţionează:

„În numele locuitorilor Moldovei răsăritene în general şi al cetăţenilor satelor Parcova şi Fântâna Albă în particular, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna, Consiliul Local al comunei Parcova, raionul Edineţ, decide unirea cu Ţara-Mamă, România”, se arată în Declaraţie. Semnatarii documentului menţionat îşi exprimă bucuria de a sărbători împreună cu românii de pretutindeni Centenarul Marii Uniri şi „adeziunea la valorile naţionale şi democratice ale spaţiului cultural românesc”.

 De menţionat că primarul comunei, dar şi majoritatea consilierilor locali au fost aleşi din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM), condus anterior de către ex-premierul Vlad Filat, iar actualmente de către Viorel Cibotaru. La alegerile prezidenţiale din 2016, 52,2% din alegătorii din Parcova au votat pentru Maia Sandu, iar 47,7% şi-au dat votul pentru Igor Dodon.

Basarabia a fost prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România la 27 martie 1918. Acelaşi pas l-au urmat Bucovina (28 noiembrie 1918) şi Transilvania (1 decembrie 1918), mai menţionează sursa citată.

În imagine: consilierii comunei Parcova după adoptarea declaraţiei.

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker