CUVINTUL.MD

Fals: Maia Sandu cere UE să instituie embargo produselor moldovenești

Zilele trecute, mai multe portaluri pro-PSRM au scris că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a solicitat Uniunii Europene „instituirea unui embargo motivat politic” la exportul produselor agricole moldovenești. Site-urile au atașat și o scrisoare, pe care Maia Sadu i-ar fi trimis-o Comisarului European pentru Comerț, Phil Hogan. Maia Sandu a negat existența unei asemenea scrisori, iar Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a scris că totul este o dezinformare inventată”. Între timp, articolul și documentul” au dispărut de pe două site-uri.

La 19 martie 2020, portalul Enews.md a titrat: «Майя Санду. Что пишут европейским комиссарам в доносах молдавские политические сексоты? (Doc)» (în traducere: Maia Sandu. Ce le scriu politicienii informatori comisarilor europeni în denunțuri).

În acest text se afirmă că „în data de 4 februarie 2020, lidera PAS i-a scris Comisarului European pentru Comerț, Phil Hogan, o scrisoare în care „îl denunță pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon”. Maia Sandu i-ar fi „solicitat Comisarului pentru Comerț al UE să introducă un embargo motivat politic asupra produselor agricole din Moldova”, deoarece această restricție va afecta foarte mult cariera politică a lui Igor Dodon și îl va împiedica să fie ales președinte în 2020”. Atașat la articol a fost publicată și dovada”: o scrisoare în limba engleză, despre care redacția afirmă că ar fi primit-o pe adresa site-ului Enews.md”, cu semnătura Maiei Sandu. Autorul articolului, Serghei Tcaci, susține că aceasta nu ar fi singura scrisoare pe care Maia Sandu ar fi trimis-o partenerilor străini.

Știrea a fost preluată integral de alte portaluri care anterior au publicat informații false despre lidera PAS, inclusiv: Kp.md, Democracy.md și Today.md, cu titluri diferite, dar cu trimitere la Enews.md. Astfel, Kp.md a titrat: «Майя Санду просит Евросоюз запретить экспорт молдавской аграрной продукции в ЕС» (în traducere: „Maia Sandu solicită UE să interzică exportul de produse agricole moldovenești în UE”), Democracy.md a scris „SCANDALOS! Maia Sandu i-a cerut UE să introducă embargo pe produsele agricole din Moldova”, iar Today.md a titrat: „DOVADĂ | Maia Sandu a cerut UE să introducă embargo pe produsele agricole din Moldova (DOC) ”.

La scurt timp după publicare, Kp.md și Enews.md au șters articolele și „scrisoarea”, însă Stopfals.md a reușit să le salveze. Democracy.md și Today.md au lăsat articolele pe site, dar au redat, într-o frază, reacția Maiei Sandu publicată pe Facebook.

Aceeași informație a fost distribuită pe o rețea de socializare și de politologul Ernest Vardanean, care își spune consilier neoficial al președintelui Igor Dodon. „Deoarece Enews.md a șters articolul, sunt nevoit să public încă o dată scrisoarea trimisă de Maia Sandu Comisarului pentru Comerț. M-am clarificat, semnătura este autentică, a scris Vardanean. Ulterior, postarea a dispărut de pe pagina sa din Facebook. La întrebarea reporterei portalului Stopfals.md despre scrisoarea pe care a publicat-o, consilierul neoficial al președintelui Dodon a declarat următoarele: „A apărut pe Internet, eu nu știu dacă e adevărată sau nu. Ceea ce am văzut cu toții, eu nu știu nimic în plus. Postarea a șters-o Facebook-ul, cred că cineva a depus plângere. Asta se întâmplă, nu este nimic de mirare. Postarea n-am șters-o eu”Vardanean a mai precizat că a făcut postarea în calitate de politolog și de persoană fizică.

Exit mobile version