STOP FALS

FALS: Hoți care se dau drept medici vin să dezinfecteze casele

În mediul online este distribuit intens un mesaj în care oamenii sunt atenționați să nu deschidă ușile nimănui, deoarece pe la casele lor umblă escroci care se prezintă drept medici care ar veni să dezinfecteze casele în contextul infectării cu coronavirus, însă în realitate aceștia sunt hoți. În mesajul transmis în diferite grupuri și rețele sociale se spune că acest anunț ar veni de la poliție. Reprezentanta Serviciului de presă din cadrul Inspectoratului General de Poliție (IGP) a declarat pentru portalul Stopfals.md că mesajul este fals și îi îndeamnă pe cetățeni să se documenteze doar din surse sigure: site-urile instituțiilor de stat și instituțiile media credibile.

Pe 16 și 17 martie, în diferite grupuri de pe platforma Viber este distribuit următorul mesaj fals (redăm mesajul integral, inclusiv greșelile gramaticale, de punctuație și de stil): „Astăzi am primit un comunicat în care poliția ne anunță că se profită mult din cauza situației de pandemie, să avem foarte mare grijă să nu deschidem ușa la nimeni. Sunt hoți îmbrăcați în medici sau persoane care vin să facă teste medicale și să dezinfecteze casele. NU DESCHIDEȚI UȘA LA NIMENI! Sunt grupuri care se organizează, sunând înainte la telefon, ce date personale: câți sunt în casă, ce vârstă (bătrânii sunt cei mai afectați), ca să știe unde să atace. FOARTE IMPORTANT! Medicii sunt colapsați, nu au ei timp să se plimbe, din casă în casă. Dacă voi nu sunați la medic să spuneți că vă simțiți rău, nu vine nimeni. Dacă primiți aceste vizite, sunați la poliție imediat. Anunțați și prietenii și rudele, treaba asta se întâmplă peste tot în lume”. Mesajul care induce panică a fost distribuit de sute de ori, inclusiv de pedagogi și alți intelectuali. A fost publicat chiar și pe pagina de Facebook al emisiunii ”Prima oră” de la postul de televiziune Prime TV, acumulând în scurt timp circa peste 700 de distribuiri.

IGP: ”Aceste acțiuni sunt ilegale”

Diana Fetco, purtătoare de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, a declarat pentru portalul Stopfals.md că mesajul nu este transmis din partea poliției și că în prezent nu au înregistrate sesizări de acest fel din partea cetățenilor. „Inspectoratul General al Poliției anunță cetățenii că pe rețelele de socializare și aplicațiile mobile sunt distribuite mai multe tipuri de mesaje false, cu scop de a dezinforma societatea și de a crea panică în rândul cetățenilor. Poliția atenționează persoanele care stau în spatele acestor informații false, să nu profite de situația epidemiologică din țară pentru a panica populația și pentru a perturba activitatea organelor competente. Aceste acțiuni sunt ilegale, iar persoanele implicate vor fi identificate și sancționate de oamenii legii. Rugăm cetățenii să se informeze doar din sursele oficiale, în acest caz paginile oficiale ale Poliției, și să verifice orice informație primită”, a declarat Diana Fetco.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker