Fii cu ochii pe autorităţi

Asistenta socială își recunoaște vina. Cine ”acoperă” greșeala?

Timp de doi ani, a primit o compensație pentru transport de trei ori mai mică, decât cea care i se cuvenea conform legislației în vigoare. O femeie din satul Vadul Rașcov, raionul Șoldănești, acuză asistenta socială din localitate că i-ar fi încălcat drepturile soțului ei, cu disabilitate severă și țintuit la pat.

Într-o scrisoare adresată redacției Impuls Tv, Nina Dobrovolschi, din satul Vadul Rașcov, solicită jurnaliștilor să facă public acest caz. Dânsa spune că la începutul anului 2015, soțul ei a suferit un insult cerebral. După externare, serviciile respective i-au stabilit soțului bolnav grad de disabilitate. După ce a primit documentul la mână, Nina Dobrovolschi ar fi mers la asistenta socială din localitate și i-ar fi prezentat toate actele pentru a beneficia de compensația cuvenită.

 

Nina Dobrovolschi, locuitoare a satului Vadul Rașcov:

 

Programul individual de reabilitare și incluziune socială al lui Ion DOBROVOLSCHI,

eliberat la 10 august 2015:

Femeia insistă că asistenta a luat documentul în care era menționat că beneficiarul are dreptul la asistent  personal și să mai primească și compensație pentru călătorii în transportul public. Asistenta socială ar fi pus ”hârtia” într-un caiet și nu a mai înapoiat-o proprietearului. Mai mult, abia în 2017, la doi ani de la obținerea gradului de disabilitate de către Ion Dobrovolschi, soția acestuia a aflat că în loc de 46 de lei pentru transport, soțul ei trebuia să primească 112 lei lunar.

Nina Dobrovolschi, locuitoare a satului Vadul Rașcov:

De cealaltă parte, Vasilisa Botnarenco, asistenta socială, susține că soția beneficiarului nu i-ar fi prezentat așa document în anul 2015. Angajata direcției Asistență socială și protecție a familiei precizează că abia în 2017 a văzut actul respectiv.

Vasilisa Botnarenco, asistentă socială la primăria Vadul Rașcov:

Asistenta socială își recunoaște parțial vina. Dânsa însă insistă că ar fi văzut certificatul dat doar în 2017, când, potrivit Ninei Dobrovolschi, l-ar fi prezentat repetat. Referitor la faptul că familiei Dobrovolschi nu i-ar fi fost acordat asistent personal, Vasilisa Botnarenco spune că nu sunt surse financiare pentru a acoperi aceste cheltuieli.

Vasilisa Botnarenco, asistentă socială la primăria Vadul Rașcov:

 

Nina Dobrovolschi, locuitoare a satului Vadul Rașcov:

 

Fiind solicitat să comenteze situația în care s-au pomenit soții Botnarenco, Valeriu Cerici, primarul comunei Vadul Rașcov, susține că prin decizia Consiliului local, familiei în cauză i-a fost acordat ajutor material.

Valeriu Cerici, primarului comunei Vadul Rașcov:

Problema familiei Dobrovolschi a ajuns și în vizorul Consiliului raional Șoldănești și a Procuraturii raionale. Vina Vasilisei Botnarenco a fost recunoscută și de superiorii săi de la centrul raional, care i-au aplicat o amendă. Șefii din răspunsurile parvenite mai aflăm că, după recalculare, Ion Dobrovolschi urmează să primească peste o mie de lei doar  pentru perioada 2016-2017, atunci când pentru transport dânsul a primit 46 lei și nu 112 lei. Solicitantul ar vrea să știe cine îi restituie și banii pentru perioada 2015-2016?

 

Nina și Ion Dobrovolschi consideră că sancțiunea aplicată asistentei sociale este una simbolică. Ei au declarat că nu exclud faptul că, pentru a recupera paguba, vor merge și în instanța de judecată.

Autori: Natalia ROTARI și Victor SOFRONII

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker