Investigații

Ce au găsit revizorii la PCCOCS și Procuratura Anticorupție

Mai mulți procurori de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Procuratura Anticorupție ar urma să fie cercetați disciplinar sau penal. Grupul de procurori, delegat de noul procuror general, care a verificat activitatea celor două procuraturi specializate, a ajuns la concluzia că, în activitatea acestora din ultimii patru ani, au fost comise mai multe încălcări ale legislației.

ZdG a analizat rezultatele controalelor la cele două procuraturi specializate, Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), și vă prezintă cele mai importante concluzii. Rezultatele verificărilor au fost făcute publice luni, 20 ianuarie 2020, de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, într-o conferință de presă. Revizorii susțin că în unele dosare instrumentate de cele două procuraturi s-a dispus interceptarea ilegală a unor persoane, în alte dosare a fost aplicat nejustificat arestul. Există, de asemenea, cazuri în care persoanele neîntemeiat au fost puse sub învinuire.

Interceptări și arestări ilegale

În lipsă de temeiuri, deși persoana nu era implicată în comiterea faptei și cercetările se efectuau în privința altor persoane, PA a efectuat, vădit ilegal, interceptarea convorbirilor unui conducător de subdiviziune din cadrul CNA, sub pretextul că identitatea sa nu este cunoscută ca utilizator al numărului respectiv de telefon, pe care acesta îl utiliza de fapt în activitatea sa la serviciu, fiind ultra-cunoscut de către procurorii și ofițerii CNA. În mai multe dosare, a fost încălcat dreptul persoanelor la informare privind măsurile speciale efectuate în privința lor. Astfel, după ce erau interceptați, iar procurorii emiteau în acel dosar ordonanțe de clasare a procesului penal, persoanele supuse interceptărilor nu erau informate despre efectuarea acestor măsurilor speciale de investigații. Asemenea încălcări au fost admise în zeci de cauze din ambele procuraturi specializate, constată revizorii.

În mai multe cazuri investigate de PCCOCS privind infracțiuni economice – evaziune fiscală, practicarea ilegală a activității de întreprinzător sau contrabandă, au fost reținute și arestate neîntemeiat mai multe persoane care au fost ținute în arest preventiv diferite perioade de timp, chiar și cinci luni, ca ulterior, din lipsă de probe, să fie scoase de sub urmărire penală. Situații similare au fost constatate și în activitatea procurorilor PA, a punctat Stoianoglo.

Persoane puse sub învinuire, iar ulterior, dosarele erau clasate

În mai multe dosare privind infracțiuni de corupere, trafic de influență, gestionate de PA, după efectuarea a zeci de măsuri speciale de investigații, care au fost calificate de procuror ca irelevante, un șir de persoane au fost puse sub învinuire, deși nu erau administrate probe concludente și suficiente care să întemeieze, într-un anumit mod, punerea lor sub învinuire pentru infracțiunile cercetate. Pe aceste cazuri, timp de 6-10 luni de zile de la înaintarea ultimei acuzări și în lipsa unor acțiuni de urmărire penală, mai mulți procurori au emis soluții de scoatere de sub urmărire penală și clasare a procesului penal, din motivul lipsei elementelor infracțiunii.

S-au constatat cazuri în care materialele privind dispunerea efectuării investigațiilor în vederea căutării învinuiților au fost expediate subdiviziunii de căutare cu întârziere de la câteva luni până la câțiva ani. Într-un caz de dobândire a creditului prin înșelăciune, materialele au fost remise abia la 19 noiembrie 2019, peste 9 ani după inițierea căutării. În cadrul unei cauze privind sustragerea în proporții deosebit de mari, bunăoară, materialele au fost remise la 25 noiembrie 2019, cu o întârziere de peste 5 ani.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker