Social

Cum a fost gestionată o situaţie excepţională la Şoldăneşti

În noaptea spre 18 ianuarie c., s-au adeverit prognozele meteorologilor: în teritoriul raionului Şoldăneşti stratul de zăpadă ajunsese la circa 30 cm, viscolea, vântul atingând viteza de 35 km/oră.

Dimineaţă preşedinta raionului Svetlana Rotundu a convocat Comisia pentru Situaţii Excepţionale.

Șeful Secţiei Situaţii Excepţionale, Lilian Cazac, a raportat că situația în raion este ținută sub control. Probleme grave nu fuse-se înregistrate. Specialiștii secției intervenise în 5 cazuri pentru a debloca automobilele împotmolite în nămeți. Dimineaţă autobuzele de pe ruta Şoldăneşti – Chişinău n-au plecat pentru că nu erau pasageri, a mai adăugat Lilian Cazac.

Șeful Direcției raionale Învățământ, Nicolae Mândru, a informat asistenţa că activitatea a 4 instituții de învățământ – Glinjeni, Cobâlea, Șipca și Rogojeni temporar a fost sistată. Totodată, direcția a recomandat părinților și profesorilor să nu trimită în această zi la şcoală copiii cu vârsta de până la 8 ani. Pentru a nu supune copiii riscurilor, s-a dat indicaţia ca autobuzele şcolare să rămână în garaje.  Astfel în ziua de 18 ianuarie cei 649 de elevi nu au ajuns la școlile de circumscripție.

Şeful filialei Șoldănești a SA „Drumuri- Soroca”, Mihail Gandrabur a informat participanţii la întrunire prin telefon că pe drumurile raionale și locale din raion la curăţirea zăpezii lucrează 8 echipaje puse la dispoziție de către SA ”Drumuri-Soroca”, de asemenea mecanisme angajate de fiecare primărie.

Date despre deconectarea consumatorilor de la liniile de distribuire a energiei electrice nu fusese semnalate. S-a mai accentuat că toate instituțiile din raion funcționează în regim normal, că angajații subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în comun cu angajații Inspectoratului Național de Patrulare, monitorizează în permanenţă porțiunile de drumuri cu risc de înzăpezire. La lucrările de împrăştiere a materialului antiderapant pe partea carosabilă a fost implicată toată tehnica disponibilă.

Președinta raionului Svetlana Rotundu a lansat un apel și către cetățeni, solicitându-le să se implice activ în deszăpezirea căilor de acces spre gospodăriile lor pentru a face posibilă circulația lucrătorilor medicali, a operatorilor serviciilor de furnizare a energiei electrice, agentului termic etc.  În caz de situații periculoase, oamenii au fost rugați să apeleze la serviciul 901.

 

*    *    *

La începutul săptămânii curente preşedinta raionului a convocat iarăşi membrii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale ca să raporteze despre situația din ultimele patru zile.

Lilian Cazac  a spus că în această perioadă pe traseele din teritoriul raionului au fost deblocate din zăpadă 28 de mijloace de transport. Nu au fost înregistrate deconectări de la rețelele de comunicație. Este în plină desfășurare campania de informare a populației cu privire la măsurile de prevenire și apărare împotriva incendiilor în perioada rece a anului.

Potrivit datelor Inspectoratului de poliţie, s-a reacţionat prompt la toate solicitările parvenite de la conducătorii auto, care au fost blocați în nămeţii de pe drumuri, în această perioadă în raion nu s-a produs nici un accident rutier. Poliţiştii au continuat să viziteze bătrânii singuratici pentru a le acorda ajutor de primă necesitate. Circa 120 de persoane solitare au fost ajutate să-şi deszăpezească gospodăriile, să se aprovizioneze cu apă şi defoc. 

Potrivit lui Mihail Gandrabur, în cele 4 zile s-a lucrat în regim non-stop pentru a curăța traseele naționale, regionale și locale, drumurile din raion au devenit practicabile.

Nicolae Mândru a comunicat că deja vineri elevii au revenit în clase, toate grădinițele, chiar dacă sunt frecventate de un număr mai mic de copii, și-au reluat activitatea.

La şedinţă s-a mai remarcat, că situaţia putea fi mai complicată dacă la începutul sezonului rece primarii nu ar fi încheiat contracte cu agenții economici în ce priveşte utilizarea tehnicii pentru deszăpezirea drumurilor.

“Grație colaborării strânse între instituţiile publice, agenţii economici, în această perioadă complicată în raion nu au fost înregistrate cazuri excepționale, fapt pentru care suntem recunoscători tuturor”, a accentuat în încheiere dna Svetlana Rotundu.

Diana Ungur

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker