Economie

Veniturile ratate de R. Moldova în carantină

Moldova a ratat granturi de 100 de milioane de euro. În acelaşi timp, potrivit unei analize efectuate de economistul IDIS “Viitorul”, Veaceslav Ioniţă, în martie-aprilie 2020, veniturile la buget au fost cu 2,3 miliarde de lei mai mici decât cele planificate iniţial. Pe de altă parte, în primele cinci luni ale acestui an, veniturile la bugetul de stat au constituit 13,95 miliarde de lei, în scădere cu circa 830 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate de premierul Ion Chicu, care e convins că situația e „gestionabilă”, scrie mold-street.com.

Potrivit premierului Chicu, situația bugetară se ameliorează treptat. „Dacă în luna aprilie am avut o diminuare a veniturilor față de aprilie 2019 cu 960 milioane lei (cu 31,3%), apoi în luna mai această diminuare este de 3 ori mai mică – 307 milioane lei (10,7%)”, susţine şeful Executivului într-o postare pe pagina sa de facebook.

Această evoluţie pozitivă are însă o explicaţie. În primul rând Banca Naţională a Moldovei a transferat pe 15 mai 2020 în bugetul de stat suma de 218 milioane de lei din profitul său, ceea ce anul trecut nu s-a întâmplat.

În al doilea rând, în luna mai 2020, a fost cu o zi de lucru mai mult decât în mai 2019. În condiţiile în care încasările medii zilnice în luna mai 2019 au fost de circa 150 milioane lei, astfel mai avem alţi circa 150 milioane lei.

I.Chicu dă asigurări că statul „își va onora toate angajamentele sale financiare, inclusiv salarii, pensii, investiții capitale”.

La rândul său, Veaceslav Ioniţă concretizează că cea mai mare scădere a veniturilor a fost înregistrată în aprilie, când veniturile au scăzut cu 1,6 miliarde de lei, faţă de cele planificate. Este cea mai mare scădere din istoria Republicii Moldova şi cu 23,3% mai mici decât în aprilie 2019″, constată expertul.

Potrivit lui Ioniţă, creditul oferit necondiţionat de FMI a salvat bugetul pentru lunile aprilie-mai, dar în afară de FMI, Guvernul practic nu are nicio capacitate suplimentară de a se împrumuta din exterior. Asta în condiţiile în care în acest an avem de restituit 3 miliarde de lei împrumuturi, luate anterior.Distribuie

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker