Investigații

Între bani publici și trafic de persoane

Potrivit RAPORTULUI NAȚIONAL de realizare a politicii de prevenire şi combatere a traficului de ființe umane pentru anul 2019, la nivel național, 341 de cetățeni moldoveni au devenit în anul trecut victime ale traficului de persoane.

59  de de elevi cu vârste între 9 și 13  ani au fost transportați organizat din Moldova, în 2018, și cazați într-un hotel din  Grecia, sub pretextul unui festival care, de fapt, nu a avut loc. O parte din cheltuielile pentru evenimentul fantomă au fost acoperite din bani publici. Pe acest caz PCCOCS a pornit, încă acum doi ani, un dosar penal pentru trafic de copii prin exploatare în domeniul cultural-artistic. Ancheta însă bate pasul pe loc. Dosarul continuă să stea în sertarele procurorilor și nu este trimis în instanța de judecată. 

ELITA TV urmărește acest caz deja de trei ani și vă prezintă o nouă investigație. Menționăm că o parte din numele persoanelor vizate în subiect nu au fost divulgate, iar inițialele acestora au fost schimbate, pentru a nu prejudicia mersul anchetei penale.  

FESTIVALUL FANTOMĂ

9 iunie 2018. 48 de copii, care frecventau un cerc școlar de dans din raionul Rezina, împreună cu alți 11 minori din raionul Cahul, s-au pornit în regiunea Volos din sudul Greciei, în satul Nea Anchialos, la „Festivalul celor cinci festivaluri”. Părinții minorilor au fost informați de conducătorul cercului școlar că evenimentul va dura o săptămână și va întruni dansatori din mai multe țări. Taxa de participare la festival – 165 de euro per copil. 83 de euro au fost achitați de părinți, iar 82 de euro – de Consiliul raional Rezina. 

Autocarul cu care s-au dus dansatorii în Grecia era altul decât cel promis de autorități cu o lună înainte de eveniment. Mai mult, autobuzul avuse se o defecțiune la frână cu câteva ore până la călătorie și nu era dotat cu aer condiționat. Asta în condițiile în care traseul pe care trebuia să-l parcurgă copiii dura mai bine de 24 de ore. 

S.E., tatăl unui minor participant la „festival”: „Nici apă rece nu era în autobuz. Când au ajuns la vamă, în general se înădușeau, era imposibil de stat. Straniu lucru că până acolo nu s-a gândit nimeni să le procure o sticlă de apă”.

Câțiva părinți și-au însoțit copiii în călătorie, pe cont propriu. Printre aceștia erau și câțiva colaboratori ai televiziunii ELITA TV, care pe lângă faptul că-și supravegheau copilul, au mers în țara elenă să realizeze un reportaj despre eveniment. Odată ajunși în Grecia aceștia au constatat, că Festivalul la care s-au pornit, de fapt, nici nu există. Evenimentul concurs a fost înlocuit de unul de omagiu adus marinarilor. Astfel, minorii fără voia lor și fără acordul părinților, au dansat într-o seară, aproape de miezul nopții, în fața a zeci de persoane pe o scenă improvizată lângă o biserică din Volos. Evenimentul a fost organizat de o Mitropolie din acel oraș. 

L.O., mama unui minor participant la „festival”: „Eu nu am vrut, în niciun caz, copilul meu să fie implicat în (nu știu dacă mă exprim corect) în „afaceri de atragere a turiștilor în Grecia”. Sunt foarte indignată că copilul meu a distrat turiștii pe vapor. Cum a fost posibil ca copii să danseze după orele 22:00-00:00, noaptea? Eu aș vrea să primesc răspuns la aceste întrebări”.  

Nikolaos Tsoukas, secretarul Mitropoliei din Volos, care a organizat evenimentul, a declarat pentru ELITA TV că minorii moldoveni au fost incluși în programul nocturn la solicitarea patronului hotelului unde aceștia au fost cazați. Mai mult, Tsoukas a specificat că nu au fost percepute taxe de participare. 

Pe lângă evenimentul nocturn, copiii, în loc de festival, au mai dansat pe un vapor în fața a sute de turiști și au participat la o emisiune tv de promovare a hotelului unde au fost cazați. 

Proprietarul navei maritime unde copiii au dansat în fața a sute de turiști străini, cetățeanul grec Kostas Dimitriou, a declarat în august 2021 pentru ELITA TV că pentru excursia respectivă au fost percepute taxe. 

Kostantinos Dimitriou, proprietarul navei ”Kapitan Kostas”: „Nu îmi amintesc dacă erau grupuri diferite sau același grup de copii. Ei au plecat în excursie, eu am emis cecul. Eu pentru grup fac neapărat reduceri. Noi de mulți ani operăm cu aceleași tarife: de la 15 euro în jos”. 

DOSAR PENAL PENTRU TRAFIC DE COPII

Iulie 2018. La doar o lună de la cele întâmplate, Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP) și Inspectoratul Național de Investigații, au pornit o investigație pentru trafic de copii, iar în toamna lui 2018 – și o cauză penală pentru comiterea aceleiași infracțiuni. Acum doi ani, dosarul a ajuns pe masa procurorilor și este investigat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) pe același articol – trafic de copii. Organul de urmărire penală a dispus o cerere de asistență juridică internațională către autoritățile Greciei. 

Lilian Levandovschi, director al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane (14 martie 2019):„Scopul de bază a acestor persoane era urmărirea unui scop financiar, prin exploatarea copiilor. Oamenii legii au făcut percheziţii la un Liceu, dar şi la domiciliile suspecţilor în Rezina, Cahul şi în municipiul Chişinău, la diferite adrese ale persoanelor implicate în comiterea acestei infracțiuni… Două persoane implicate în comiterea infracțiunii au statut de bănuit deja. De asemenea încă o persoană urmează să fie identificată și citată pentru a fi recunoscută în calitate de bănuit. Toți copiii, circa 59 de copii, ei automat sunt victime, însă lor li se va acorda statut de parte vătămată, nu de victime. Este vorba de articolul 206 „trafic de copii” pentru care legea prevede o pedeapsă cu detenție de la 10 la 15 ani. Este o tendință sezonieră și așa cazuri de acest gen ar fi mai multe, dar părinții nu se adresează organelor de drept și nu se interesează: „A plecat copilul, a fost la mare, bine că a venit, nu mă mai interesează”. Este vorba și de atitudine neglijență și din partea părinților”.  

trafic
Între bani publici și trafic de persoane

Noiembrie  2021. Deși au trecut mai bine de trei ani de la cele întâmplate, dosarul penal se află în continuare pe masa procurorilor. Când va fi finalizat și trimis în judecată, deocamdată oamenii legii nu știu. Cert este că, potrivit PCCOCS, în toată această perioadă au avut loc mai multe percheziții, au fost audiați mai mulți copii și câțiva martori.  

PCCOCS depune toate eforturile pentru elucidarea cazului investigat în cadrul dosarului și aplicarea legii față de cei care s-ar face vinovați de traficarea copiilor. La moment se organizează o deplasare în raionul Cahul unde urmează a fi audiați mai mulți copii privind circumstanțele cauzei.”, se arată în răspunsul PCCOCS pentru ELITA TV.

Totodată, a fost creată și o comisie rogatorie. Procurorii din Grecia, la solicitarea celor din Moldova, l-au audiat pe proprietar vaporului unde copiii au dansat. La fel, au fost audiați secretarul Mitropoliei din Volos și deținătorul hotelului unde au fost cazați minorii. 

BANII PUBLICI PENTRU FESTIVALUL INEXISTENT 

În total pentru transport, cazare, alimente, excursii, taxe pentru festivalul fantomă, pe lângă suma totală de 8.082 euro plătită din buzunarul părinților, 3.670 euro au fost achitați de instituția de învățământ, unde își desfășoară activitatea cercul de dans, iar 4.737 euro de către Consiliul raional Rezina.  DETALII AICI : 

Consiliul Raional Rezina a alocat banii respectivi printr-o decizie, sub forma unor ajutoare financiare oferite fiecărui copil care frecventează cercul de dans. Decizia a avut la bază cererile scrise de părinți prin care se solicita suportul din partea autorității locale. 

S.E., tatăl unui minor participant la „festival”:„Am scris în jur de 49-50 de oameni cam așa ceva, aproape 50 de părinți”. 

Eleonora Graur, președinta raionului Rezina: „Toate aceste familii pe care le vedeți în proiectul de decizie sunt copii care ne vor reprezenta peste hotare, trebuie să plece în Grecia la un Festival Internațional. Ca să-i susținem, venim cu un ajutor de 2000 de lei pentru fiecare”, a declarat în 2018 Eleonora Graur, președinta raionului Rezina, de la tribuna consiliului. 

Supărați pe faptul că minorii au fost duși la un festival care nu există, cinci părinți au cerut returnarea banilor publici. 

T.A., conducătorul cercului școlar de dans din raionul Rezina: „Eu am facturile care sunt în regulă și nu mă interesează ce fac grecii, că e alt stat și alte impozite și tot. La mine sumele coincid!”,  le-a declarat părinților conducătorul cercului școlar de dans din raionul Rezina.

Între bani publici și trafic de persoane

La revenirea în țară, părinții au aflat că o parte din banii colectați de la părinți pentru festival, mai exact 88 de mii de lei, au fost transmiși unei asociații din România, documentul confirmativ fiind semnat de V. O. Femeia a fost, de fapt, cea care a intermediat participarea la festivalul de dans din Grecia a copiilor moldoveni și s-a prezentat drept prietena proprietarului hotelului din republica elenă unde au fost cazați minorii.  

Mai mult, părinții au constatat că pe invitația prezentată școlii de profesoara de dans era indicat un cu totul alt eveniment din Grecia, dar care a avut loc cu o lună înainte de plecare. Invitația era semnată de o persoană cu același nume – V.A., ca și a proprietarului hotelului unde au fost cazați minorii, dar era specificat că reprezintă un cu totul alt local turistic. Proprietarul este cel care a încasat restul banilor, peste 10 mii de euro, colectați de la părinți și instituțiile statului.    

Am încercat în repetate rânduri atât în 2018, cât și acum să o găsim pe V.O. pentru a-i cere explicații, dar fără succes. Aceasta nu răspunde la telefon, nici la sms-uri.  

Nici conducătorul cercului de dans T.A. nu a răspuns la apelurile telefonice, deși am contactat-o în repetate rânduri. La fel, nu răspunde nici la mesajele expediate pe rețelele de socializare.   

Patronul hotelului din Grecia, nu a acceptat să ne dea declarații. Ne-a  spus doar că a fost audiat pe acest caz de către Tribunalul din Volos, iar V.O. nu îi răspunde nici lui la telefon.  

REACȚII „MUTE”  ALE INSTITUȚIILOR PUBLICE LOCALE 

Am solicitat poziția administrației școlii din raionul Rezina pe marginea acestui caz. Șefa instituției de învățământ ne-a răspuns în scris că „toate actele solicitate au fost ridicate de organele de drept” și nu ne poate oferi mai multe detalii. Totodată, administrația școlii ne confirmă că conducătorul cercului de dans continuă să activeze până în prezent, în școală.  

S.E., tatăl unui minor participant la „festival”: „Persoanele care își expun altă părere în liceu sunt „persecutate”. Tot timpul când interveneam cu aceste întrebări, mereu diriginta ne spunea să nu atingem acest subiect.”,  a declarat pentru ELITA TV S.E., tatăl unui minor participant la „festival”. 

În 2019, Curtea de Conturi a făcut un audit la Consiliul Raional Rezina și a constatat că ajutoarele bănești au fost acordate fără a fi aplicate criteriile de calificare a situațiilor de dificultate socială: riscul social, ancheta socială, bunăstarea familiei, venitul lunar minim garantat, etc.

Fosta președintă de raion Eleonora Graur nu este de găsit pentru a ne oferi un comentariu despre vizita minorilor în Grecia și decizia de a aloca bani din bugetul raional în acest scop. Însă anterior, la o întâlnire cu părinții în iunie 2018, aceasta și-a cerut scuze în fața lor, declarând următoarele: „Este o lecție și pentru mine. Nu o să mă mai avânt să ies în fața Consiliului Raional „nedocumentându-mă” de la început până la final”.

Actualul președintele al raionului Rezina, Valeriu Ciorici, în 2018 era consilier raional și a votat decizia de alocare a banilor din bugetul raional pentru susținerea familiilor ale căror copii participă la festival. I-am solicitat pe 19 noiembrie 2021, părerea în acest sens, însă până în momentul publicării acestui subiect nu ne-a răspuns la solicitare.   

NUMĂRUL COPIILOR TRAFICAȚI, ÎN CREȘTERE 

Daniela Sîmboteanu, președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, instituție care a asistat copiii audiați în condiții speciale pe cazul dat, explică care pot fi consecințele imediate și pe termen lung asupra minorilor.

„Presupun, că opinia acestor copii nu a fost luată în calcul sau copiii au fost implicați în aceste activități fără a-și da acordul informat, fără a înțelege, de fapt, în ce activitate ei participă. S-a făcut uz de vulnerabilitatea lor, de vârsta lor mică, de poziția de dependența față de acei profesori sau alți alți adulți care au făcut, până la urmă, uz de talentele lor și de copii. Acești copii ar putea să se izoleze, acești copii ar putea să devină agresivi,  pentru că o metodă de a se apăra, de a se manifesta, de a arăta că „uite, eu pot să lupt pentru mine, pentru poziția mea, nu vreau cineva să decidă pentru mine, să mă exploateze”.

Până la urmă copii au fost implicați într-o activitate ilegală, în care s-a făcut uz de ei ca persoane, de drepturile lor, ca subiect de drept și acest lucru, evident, își are consecințele negative, atât imediate, cât și pe termen lung, asupra copiilor. Știți, eu aș risca aici să presupun că nici persoanele care la moment sunt învinuite de această infracțiune nu și-au dat seama despre ce se întâmplă, perpetuând, de fapt, niște practici de ani buni de zile în Republica Moldova. Și, probabil din spațiul postsovietic, când mai puțin se acționa din perspectiva drepturilor copilului, din perspectiva respectării opiniei copilului, când mai puțin se cunoșteau aspecte legate de protecția copilului”. 

Între bani publici și trafic de persoane
Sursa: Raport Național antitrafic.gov.md

Copii din Rezina și Cahul se regăsesc în statisticile oficiale din 2019 menționate în Raportul național de realizare a politicii de prevenire şi combatere a traficului de ființe umane. Astfel, din cele 341 de victime înregistrate, 109 au fost minori, ceea ce reprezintă o creștere dublă față de anul precedent, 2018. Mai mult, în ultimii cinci ani, circa 1.300 de victime ale traficului de ființe umane au fost identificate în întreaga țară. Cercetările experților arată că numărul real al victimelor traficului de persoane ar fi de 20 de ori mai mare, iar ponderea copiilor în statistici ar fi de circa 30%. 

Redacția ELITA TV

  “Acest articol a fost produs cu asistența proiectului “Comunicare Strategică și Suport pentru Mass-media în Republica Moldova”. Conținutul articolului este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă în niciun fel opinia Uniunii Europene.”  

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker