În memoriam. Tudor Iașcenco.Social

Tudor Iașcenco a fost decorat post-mortem cu cea mai înaltă distincție a țării – „Ordinul Republicii”

Jurnalistul de investigație Tudor Iașcenco a fost decorat post-mortem cu cea mai înaltă distincție a țării – „Ordinul Republicii”. 

Decretul a fost semnat la 15 octombrie 2021 de președinta Republicii Moldova doamna Maia Sandu. „În semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite față de stat, pentru contribuție substanțială la afirmarea intereselor și promovarea imaginii Republicii Moldova în lume, pentru succese profesionale remarcabile, pentru inițiativă civică și participare activă în avansarea reformelor, precum și cu prilejul aniversării a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova”, a fost conferit „Ordinul Republicii” pentru 30 de personalități inclusiv dlui Tudor Iașcenco post-mortem. Propunerea de decorare a fost înaintată Președinției de Asociația Presei Independente (API) și săptămânalul „Cuvântul”.

Tudor Iașcenco a fost directorul ziarului regional independent „Cuvântul”, unul dintre fondatorii, primul președinte și membru de onoare al API, membru al Consiliului de Presă din Republica Moldova. În anul 1995, împreună cu alți colegi, T. Iașcenco a fondat la Rezina săptămânalul regional „Cuvântul” – unul din primele ziare independente din Republica Moldova, iar în 1997, împreună cu alți șapte colegi din presa regională și națională, Tudor Iașcenco a fondat Asociația Presei Independente (API). A fost președintele API pe durata mai multor mandate, membru în Consiliul de administrare al Centrului de Investigații din Republica Moldova, membru al Uniunii Jurnaliștilor Profesioniști din România, Filiala Chişinău.

Tudor Iașcenco a fost unul dintre cei mai buni jurnaliști de investigație din Republica Moldova, devotat valorilor profesiei și care nu a făcut compromisuri profesionale cu autoritățile și politicienii, un activist anticorupție, patriot și luptător înflăcărat pentru adevăr și dreptate. Pentru activitatea sa jurnalistică, i-au fost oferite cele mai prestigioase premii jurnalistice.

Tudor Iașcenco a decedat la 26 martie 2021, la vârsta de 72 de ani.

În memoria sa, API a instituit în 2021 „Premiul Tudor Iașcenco” care va fi oferit anual unuia dintre cei mai buni jurnaliști din țară care manifestă curaj și demnitate în exercitarea misiunii sale profesionale. În 2021 acest premiu i-a fost înmânat jurnalistului Vitalie Călugăreanu.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker