Buna GuvernareProiecte

API a prezentat rezultatele proiectului european de promovare a bunei guvernări

La 24 august a.c., în localitatea Vadul lui Vodă din mun. Chișinău, a avut loc evenimentul de totalizare a rezultatelor proiectului „Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de API în perioada 2020-2021 și finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer Stiftung (KAS). La început au fost premiați câștigătorii unui concurs pentru elevi și eleve la tema bunei guvernări, iar în partea a doua a evenimentului s-a desfășurat o discuție cu experții și cu beneficiarii proiectului – reprezentanți ai autorităților locale și jurnaliști din mass-media regionale.

În mesajul său de salut la începutul evenimentului, Anna Severin, lideră de echipă în cadrul proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” (KAS/DEZVOLTMD), a apreciat rezultatele obținute de echipa proiectului: “În această perioadă pandemică dificilă ați reușit să realizați o serie de activități importante și să elaborați diferite produse analitice, complexe, dar pe înțelesul tuturor, prin care ați promovat buna guvernare. Astfel, ați îndreptățit cuvintele-cheie ale proiectului: implicare civică și responsabilitate”. La rândul său, Petru Macovei, directorul executiv API, a remarcat sprijinul pe care Uniunea Europeană și KAS îl acordă diferitor organizații și comunități de cetățeni pentru promovarea bunei guvernări, care contribuie la dezvoltarea și democratizarea țării noastre: „Doar prin implicarea cetățenilor în actul guvernării, inclusiv a tinerilor, dar și prin responsabilizarea autorităților, țara noastră are șanse la un viitor prosper”. Un mesaj de salut a transmis și Viorel Rusu, reprezentant al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

La masa rotundă care a urmat după festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului „Buna guvernare pentru fiecare. Implică-te!”, Ion Mazur, coordonatorul proiectului implementat de API, a făcut o retrospectivă a celor mai importante activități și a punctat principale rezultate înregistrate în cadrul proiectului. Astfel, pe parcursul unui an, au fost organizate și desfășurate 12 activități, inclusiv monitorizări, elaborarea rapoartelor și recomandărilor, dezbateri în șase orașe din țară, dar și elaborarea unei game vaste de produse mediatice de promovare a bunei guvernări. În total, API și instituțiile media partenere din regiuni au elaborat și diseminat pe larg peste 115 produse mass-media: articole explicative, investigații jurnalistice tematice, emisiuni TV, transmisiuni online, spoturi video tematice, cartoane cu mesaje promoționale ș.a. În cadrul proiectului API a monitorizat asigurarea transparenței în șase orașe-reședință de raion: Căușeni, Basarabeasca, Hîncești, Rezina, Drochia, Fălești, iar constatările și recomandările au fost prezentate la dezbateri publice în teritoriu, la care au participat peste 170 de persoane din rândul aleșilor locali, funcționarilor publici, activiștilor civici și cetățenilor simpli. Totodată, API a desfășurat un concurs național și două teste pentru tineri, la care au participat peste 120 de persoane, iar 22 de câștigători au fost premiați cu diverse cadouri și materiale promoționale. I. Mazur s-a referit și la provocările, cărora a trebuit să le facă față echipa proiectului, inclusiv refuzul unor primării și a altor instituții ale statului de a oferi informații de interes public în procesul de monitorizare sau la realizarea investigațiilor jurnalistice. În unele cazuri, API a fost nevoită să depună plângeri contravenționale la poliție sau să inițieze acțiuni în instanța de judecată.

Expertele proiectului Mariana Kalughin și Diana Enachi, au prezentat rezultatele finale ale monitorizării transparenței autorităților locale din orașele menționate, după care au urmat discuții cu participarea primarilor care au participat la eveniment: Alexandr Severin (Fălești), Ivan Belciug (Dondușeni) și Valentin Cimpoieș (Basarabeasca), dar și a jurnaliștilor de la instituțiile media regionale partenere API. Primarii s-au arătat mulțumiți de implicarea în procesul de monitorizare și de evaluarea activității instituțiilor pe care le conduc, și au dat asigurări că vor urma recomandările din rapoartele API pentru a spori gradul de transparență și de implicare a cetățenilor în viața comunității. Discuția a continuat cu lansarea Studiului privind percepția respectării principiilor bunei guvernări și a necesităților de informare ale cetățenilor în șase orașe-reședință de raion: Dondușeni, Fălești, Hîncești, Rezina, Căușeni, Basarabeasca, realizat la comanda API. Rezultatele cercetării au stârnit interesul participanților care au pus întrebări de concretizare și au analizat datele prezentat de Veaceslav Batrînescu, sociolog la Centrul de Investigații Sociologice şi Marketing „CBS-Research”.

Pentru detalii: (022) 220995, 068 983 983 (persoană de contact – Ion Mazur).

Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker