PoliticTelenești

În raionul Telenești, au fost organizate audieri pe marginea Strategiei de dezvoltare social-economică

În raionul Telenești, au fost organizate audieri pe marginea Strategiei  de dezvoltare social-economică 

În cinci localități din raionul Telenești: Chițcanii Vechi, Codrul Nou, Negureni, Căzănești și Țânțăreni, recent au avut loc audieri publice pe marginea Strategiei de Dezvoltare socio-economică a localităților respective pentru anii 2018 – 2022 cu participarea sătenilor.

Audieri publice la Tantareni

La Țânțăreni, Primarul Dumitru Stoica a prezentat un raport privind strategia de dezvoltare a localității în ultimii trei ani. Printre obiectivele realizate alesul local a menționat reparația clădirii gimnaziului, iluminarea stradală care este executată în proporție de 85% din lucrările preconizate, reparația drumului care a fost  executată în proporție de 60 la sută. Administrația locală nu a reușit să găsească soluții pentru problema colectării gunoiului, deoarece nu pot fi identificați agenți economici care ar putea executa aceste lucrări în permanență, dar și un poligon pentru deșeuri. În planul de activitate al primarului și echipei acestuia sunt incluse și alte obiective, care, însă, rămân doar pe hârtie. Este vorba despre înființarea unui Centru pentru susținerea persoanelor în etate, în baza grădiniței de copii, deschiderea unui magazin social, iar pentru trimestrul III al anului curent – demararea lucrărilor de gazificare ale localității.   

La prezentarea raportului și la discuțiile privind noul plan de dezvoltare socio-economică a localității au participat mai mulți săteni de diferite vârste și ocupații. Nina Stratu, locuitoare a satului Țânțăreni este de părere că locuitorii trebuie  să monitorizeze strict ceea ce fac autoritățile locale.  ”Deși s-a deschis un site al primăriei nu prea știm ce se întâmplă pe teritoriul satului. Cunoaștem istoria descrisă de unul din locuitorii satului, ceva despre starea cu gunoiștile neautorizate, deși lumea crede că autorul textelor a exagerat cu datele expuse.  Cred că primăria nu informează plenar despre ceea ce se întâmplă, iar sătenii nu cunosc și nu sunt implicați suficient. Vrem să vedem reacția autorităților la criticile oamenilor”, a opinat Nina Stratu.

Igor Aramă,  expert  de proiect, ne-a relatat că reprezintă  AO Centrul de Informare și Resurse „Pro Bono”, care  este beneficiar al Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cetățenie Activă pentru Dezvoltarea Durabilă a raionului Telenești” în cele cinci localități menționate mai sus. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). ”Suntem un grup de tineri cu inițiativă, care am aplicat la un proiect al UE. În calitate de expert consult comunitățile în ce privește executarea bugetului pentru anii 2018-2021 și ceea ce este planificat pentru 2022, vin cu inițiative către cetățeni să se implice mai activ în ce privește executarea bugetului pentru anul 2022. A doua consultare publică ține de planul de dezvoltare strategică în cele cinci localități, a treia consultare se va axa pe servicii publice locale. De asemenea vom identifica împreună problemele care trebuie soluționate, în primul rând ce ține de gazificare sau colectarea deșeurilor”, a remarcat Igor Aramă. 

La rândul său, Anatolie Bulat, șeful căminului cultural de la Țânțăreni, ne-a spus că elaborarea unui plan strategic de dezvoltare a localității era necesar: ”Într-un fel  primarul nostru a reușit să motiveze  pe săteni  să se intereseze de destinele localității. Or, trebuie să ne interese  de ce am avea nevoie în primul rând – de apă și canalizare sau de conductă de gaze, sau poate de toate trei odată? Situația cu apa este ca bomba cu efect întârziat, întrucât  pe unii nu-l interesează incidența creșterii bolilor hepatice în localitate. De exemplu, în sonda  de 25-30 metri adâncime, pe care o au aproape  fiecare al treilea locuitor al satului, apa are un conținut mare de nitrați. Avem nevoie de apă dintr-o sondă cu o adâncime de 120 metri din artera pământului care nu ne va afecta sănătatea”. 

Totodată, Ion Spânu, consilier local PSRM, este de părere că ideea planului strategic este întârziată: ”Primarul trebuia să treacă la îndeplinirea programului său electoral momentan adică de la demararea mandatului. Este exemplul unui primar din raionul nostru care în 4 ani a edificat în fiecare din cele 4 sate ale comunei câte un castel de apă cu renovarea conductelor. În cazul nostru – nu se vede deocamdată un impact al activității primarului deși el este la al treilea mandat. Amintesc că audierile publice au avut loc doar grație faptului că a intervenit ONG-ul respectiv. 

Vasile Sârbu, primarul de Căzănești, președintele Asociației Primarilor din raionul Telenești,  care a organizat  audieri publice în comuna respectivă concomitent cu cele de la Țânțăreni, este de părere că asemenea activități trebuie organizate cât mai des. ”Asemenea contacte  cu cetățenii trebuie de organizat cât mai des. Am avut posibilitate să aflu multe păreri ale sătenilor raportate la cheltuirea banilor publici, identificarea mijloacelor financiare, etc. Părerea mea e că trebuie să trezim în continuare interesul cetățeanului asupra actului decizional. Am observat că reprezentanții diasporei sunt interesați de procesele care au loc în localitate, iar aceasta este un semn că nu este târziu să ne implicăm toți pentru a rezolva problemele comunității”, conchide Vasile Sârbu.      

Ion Cernei

Acest material este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Captura de ecran din 2021 08 02 la 07.52.44
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker