Economie

Agricultura, în pericol real

Calamitățile naturale care s-au abătut asupra teritoriului Moldovei în ultimele trei săptămâni au provocat pagube materiale de peste 51 de milioane de lei. Cel puțin asta a constatat Ministerul Agriculturii, în urma investigațiilor efectuate în zonele afectate, transmite agrotv.md

Iar cauza principală este faptul că mai multe zile consecutiv, în unele regiuni ale țării, au căzut precipitații cu o normă lunară, respectiv a fost afectată infrastructura precum și suprafețe mari de culturi agricole: peste 600 ha de porumb, dintre care 500 au fost distruse în totalitate, peste 800 ha de floarea-soarelui, aproximativ 300 ha de grâu, dar și alte culturi.

Doar în ultima perioadă, Serviciul Antigrindină a lansat circa 4.800 de rachete, un număr apropiat celui din 2020, când au fost utilizate în total aproape 5.400 de rachete, precizează agrotv.md.

Dacă în luna mai, specialiştii prognozau o recoltă dublă de grâu pentru anul 2021 comparativ cu 2020, acum, când ploile se ţin lanţ, au început să-şi facă griji pentru recoltare. Totuşi, fermierii presupun că preţul grâului nu se va micşora, rămânând la aproximativ trei lei pentru un kilogram, ca anul trecut. Ei speră că Natura va ţine cu ei şi îşi vor putea recupera o parte din pierderile de anul trecut.

Specialiştii de la Ministerul Agriculturii se aşteaptă la o recoltă totală de 1,2 milioane de tone.

În acest an, în ţară au fost semănate 318 mii de hectare cu grâu de toamnă şi o mie de hectare cu grâu de primăvară. Primul seceriş va fi la începutul lunii iulie.

De la începutul anului 2021, în Moldova au fost înregistrate 26 de calamități naturale, țara fiind lovită de furtuni, averse cu grindină și vânturi puternice.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker