
Agricultura, în pericol real
Calamitățile naturale care s-au abătut asupra teritoriului Moldovei în ultimele trei săptămâni au provocat pagube materiale de peste 51 de milioane de lei. Cel puțin asta a constatat Ministerul Agriculturii, în urma investigațiilor efectuate în zonele afectate, transmite agrotv.md
Iar cauza principală este faptul că mai multe zile consecutiv, în unele regiuni ale țării, au căzut precipitații cu o normă lunară, respectiv a fost afectată infrastructura precum și suprafețe mari de culturi agricole: peste 600 ha de porumb, dintre care 500 au fost distruse în totalitate, peste 800 ha de floarea-soarelui, aproximativ 300 ha de grâu, dar și alte culturi.
Doar în ultima perioadă, Serviciul Antigrindină a lansat circa 4.800 de rachete, un număr apropiat celui din 2020, când au fost utilizate în total aproape 5.400 de rachete, precizează agrotv.md.
Dacă în luna mai, specialiştii prognozau o recoltă dublă de grâu pentru anul 2021 comparativ cu 2020, acum, când ploile se ţin lanţ, au început să-şi facă griji pentru recoltare. Totuşi, fermierii presupun că preţul grâului nu se va micşora, rămânând la aproximativ trei lei pentru un kilogram, ca anul trecut. Ei speră că Natura va ţine cu ei şi îşi vor putea recupera o parte din pierderile de anul trecut.
Specialiştii de la Ministerul Agriculturii se aşteaptă la o recoltă totală de 1,2 milioane de tone.
În acest an, în ţară au fost semănate 318 mii de hectare cu grâu de toamnă şi o mie de hectare cu grâu de primăvară. Primul seceriş va fi la începutul lunii iulie.
De la începutul anului 2021, în Moldova au fost înregistrate 26 de calamități naturale, țara fiind lovită de furtuni, averse cu grindină și vânturi puternice.