EvenimenteOrhei

Resuscitare cu succes a unui bolnav de către echipa SAMU Orhei

Echipa Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Orhei, în componența doctorei Elena Manole, felcerului Vasile Tricololici și a șoferului Nicolae Grigorciuc au resuscitat cu succes un pacient cu probleme cardiace grave.

După cum ne-a relatat Lilian Croitor, șeful SAMU Orhei, asemenea patologii sunt destul de rare – 7-8 pe an, dar și destul de grave, astfel evoluarea pozitivă a cazului depinde în totalitate de profesionalismul echipei.

   Dr. Croitor a specificat, că acest caz s-a întâmplat la data de 16 iunie curent, la ora 16:51, când  la Departamentul Dispecerizare al IMSP CNAMUP a fost înregistrată o solicitare pentru acordarea asistenței medicale de urgență unui pacient în vârstă de 63 de ani din mun. Orhei, pe motivul amețelilor cu pierderea cunoștinței. 

„Echipa SAMU Orhei a ajuns la locul solicitării în 10 minute. S-a constatat, că la ora 16:30, la solicitant au apărut brusc dureri violente epigastrice și stare de lipotimie în timp ce se afla în curtea casei. Neîntârziat rudele acestuia au solicitat intervenția ambulanței. 

Medica echipei de asistență medicală urgentă Elena Manole a evaluat pacientul și a stabilit diagnosticul pre-zumtiv patologie cardiacă acută. Menționăm faptul că în timpul examinării, la pacient a survenit inopinat o stare critică prin instalarea stopului cardio-respirator. Imediat au fost inițiate măsuri de resuscitare cardio – respiratorie și cerebrală (masaj cardiac; ventilație artificială a plămânilor; defibrilare; administrarea medicamentelor), care s-au soldat cu succes.

După restabilirea și menținerea funcțiilor vitale, pacientul a fost transportat asistat în cadrul Unității de Primire Urgenţe al Spitalului Raional Orhei. Reiterăm faptul că pe parcursul transportării, echipa SAMU Orhei a monitorizat parametrii vitali și în stare stabilă a predat pacientul la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar”, ne-a spus medicul Croitoru, adăugând că SAMU Orhei înregistrrază circa 100 de chemări în 24 de ore, astfel după intensitatea cazurilor  Serviciul are aceiași indici precum SAMU din Chișinău și Bălți. Procentul chemărilor cu patologii cardiovasculare acute este cel mai mare, după care urmează cazurile cu traumatisme, a precizat șeful SAMU.

În cadrul SAMU Orhei activează 140 de angajați,  practic tot atâțea câţi lucrează în spitalul raional.

Ion Cernei         

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker