
Președinta Maia Sandu în vizită de lucru la Telenești
Dna Maia Sandu, președinta Republicii Moldova a efectuat marți o vizită de lucru la Telenești. Programul șefei statului a inclus întâlniri cu administraţia raionului, primari și consilieri, conducătorii serviciilor desconcentrate în teritoriu, directori ai instituțiilor de învățământ, medici, antreprenori din raion.
La întrunirea din incinta Consiliului Raional principalele subiecte ale discuțiilor au vizat situația curentă din raion, mai ales în domeniile cele mai afectate de pandemie – sistemul de sănătate, agricultura, educația, economia etc. Președinta Maia Sandu a trecut în revista situaţia din ţară în contextul pandemiei de Covid-19, dând asigurări că Republica Moldova dispune de suficiente doze de vaccin, comparativ cu alte țări, însă procesul de imunizare decurge foarte lent şi ar trebui accelerat pentru a evita apariţia unui nou val de infectări. După alocuțiunea sa, şefa statului a răspuns la întrebările celor prezenți în sală.
Valeriu Lazarenco, primarul de Leușeni și-a exprimat indignarea în legătură cu faptul că primarii continuă să fie supuși mai multor controale din partea structurilor de stat, situație care nu poate fi catalogată decât ca o continuare a practicilor de până la 2019 de răfuială cu cei care nu împărtășesc opiniile guvernării. Dna președintă s-a arătat solidară cu primarii și a promis că va întreprinde toate măsurile pentru a opri acest dezmăț.
Tudor Bogdan, pedagog pensionar a întrebat dacă în timpul întrevederii cu partea italiană s-au purtat discuții în ce privește omologarea diplomelor de studii pentru cetățenii noștri. Dna președintă a menționat că asemenea discuții au avut loc, dar surprinzător a intervenit Ministerul Educaţiei de la Chișinău, expediind niște amendamente care au oprit procedura de semnare:
”Aceste intervenții în acord puteau fi introduce și discutate în cadrul grupului de lucru după ce documentul era semnat. Nu este pentru prima oară când se intervine în documentele gata de semnare. Ministerul nostru de Interne de asemenea a întrodus niște schimbări în acordul de omologare a carnetelor de șofer în condițiile când autoritățile naționale trebuie să fie cointeresate în a face mai lejeră viața cetățenilor care au nimerit în străinătate nu din voia lor”, a remarcat președinta republicii.
Dumitru Sârbu, directorul Gimnaziului Inești și Ludmila Bosâi, directoarea Gimnaziului Mândrești au adresat întrebări privind problemele educației, iar Maria Vleju, șefă adjunctă la Direcţia Generală Educaţie a întrebat dacă în contextul acțiunilor privind aniversarea de 30 de ani ai independenței Republicii Moldova vor fi omagiați şi cei 46 de reprezentanți ai intelectualității naționale (iniţial au fost 150 de persoane) care au făcut în 1988 un apel către conducerea de atunci pri-vind limba de stat și revenirea la grafia latină.
Șefa statului a mai avut o întâlnire la Centrul de cultură Telenești cu antreprenorii din raion, unde s-a discutat despre problemele şi dificultățile pe care le întâmpină agenții economici: necesitatea sprijinului din partea statului pentru ieșirea din criză, predictibilitatea legilor și încetarea hărțuirii antreprenorilor, lupta împotriva corupției și crearea unui mediu prielnic pentru dezvoltarea afacerilor.
Apoi șefa statului a vizitat spitalul raional Telenești unde, mai întâi de toate, în contextul recentei Zile a lucrătorului medical și a farmacistului, le-a adresat felicitări şi mulţumiri angajaţilor pentru efortul supraomenesc depus în timpul pandemiei.
„Și aici (la Teleneşti – n.n.) oamenii cer schimbări care să le facă viața mai bună, ca să poată munci și trăi bine acasă. Antreprenorii așteaptă sprijin real de la Guvern, ca să iasă din criza în care i-a adus pandemia; medicii – spitale moderne și salarii bune; primarii – finanțare corectă pentru a dezvolta localitățile pe care le conduc și, mai ales, libertatea de a-și face lucrul fără intimidări prin controale abuzive. Pe toate le putem face împreună, acționând solidar, cu gândul la oameni și la grijile lor. Avem susținere externă de la partenerii noștri. Ne trebuie și o guvernare bună acasă”, a notat dna Sandu pe pagina sa de Facebook.
Ion Cernei