Investigații

Gaura neagră din Transnistria prin care este devalizată CFM

Deși cu datorii ce se apropie de un miliard de lei, „Calea Ferată din Moldova” nu este în prag de faliment, așa cum ar dori unii să o prezinte. Situația de la întreprinderea de stat poate fi redresată grație activelor de miliarde pe care le deține, scrie gazetadechisinau.md.

Însă pentru aceasta trebuie oprite schemele prin care au fost operate delapidări de miliarde de lei pe parcursul mai multor ani. 

O piesă cheie în aceste scheme de delapidare l-a jucat și, probabil, îl mai joacă depoul de locomotive din orașul Bender, care, deși aparține CFM, nu poate fi controlat de autoritățile legitime moldovenești. Este, de fapt, o gaură neagră prin care este furată proprietatea întreprinderii. 

Ion Potlog, expert în administrarea proprietății publice și fost consilier al ministrului economiei în guvernul Sandu, a apărut acum două zile într-un apel video către cetățenii Republicii Moldova, anunțând că deși unii încearcă să prezinte Calea Ferată din Moldova ca falimentată, situația la întreprindere poate fi, totuși, redresată. Deși în prezent întreprinderea înregistrează datorii de 837 de milioane de lei, din care 170 de milioane reprezintă restanțe la plata salariilor pentru ultimele șase luni, CFM dispune încă de o infrastructură solidă de miliarde de lei, datorită căreia un management profesionist și corect poate atrage capital financiar pentru modernizare. Însă, potrivit lui Potlog, la întreprindere sunt încă derulate scheme de sute de milioane de lei, dirijate de cei ce au controlat-o până acum, și ei nu vor renunța așa de simplu. 

Gaura neagră” de la Bender

Potrivit lui Potlog, mai întâi Plahotniuc, apoi și Dodon au făcut așa ca administrațiile CFM, „Poșta Moldovei”, Metalferos, Agenția Proprietății Publice și chiar autoritățile transnistrene să contribuie la delapidarea prin intermediul depoului de locomotive din orașul Bender a proprietății CFM. „Tot ce trebuie de furat din CFM este dus la Bender, de unde nimic nu se mai întoarce. E un fel de gaură neagră necontrolată de Republica Moldova, unde totul dispare fără urmă”, spune expertul, accentuând că nu există nicio posibilitate pentru autoritățile constituționale moldovenești să verifice ce se întâmplă, de fapt, la acest depou. 

Cum decurge această schemă de delapidare? Potrivit lui Ion Pârlog, oamenii puși în funcții la întreprindere de PSRM și PDM au organizat casarea și vânzarea fierului vechi către Metalferos, companie pe care tot ei împreună o controlează.

Articolul integral îl găsiți aici.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker