Economie

După scumpirea carburanților, în Moldova va crește prețul și la gazul natural

Creșterea cu circa 50% a prețului produselor petroliere, înregistrată de la începutul acestui an, va provoca în scurt timp și o scumpire a gazelor naturale livrate în Republica Moldova. Cel mai probabil că se va întâmpla spre finele acestui an.

Astfel, prețurile spot la bursele regionale au trecut de 353 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze (fără costul de transportare), de 2,5 ori mai mult decât prețul achitat în primul trimestru al acestui an de Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Dacă în primul trimestru al anului prețul mediu de import a fost de aproximativ 125 de dolari pentru o mie de metri cubi, apoi acum costurile sunt mai mari, iar la finele anului vor creşte încât va fie nevoie de o ajustare a tarifelor.

Potrivit unor estimări, prețul mediu anual al gazelor la bursele regionale va fi în 2021 între 250 și 300 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică aproape dublu față de cel inclus în calculul tarifului.

Administrația „Moldovagaz” estimează că la 1 octombrie 2021 situația se poate schimba și prețul de import în Moldova va crește semnificativ, încât prețul mediu anual va depăși 150 de dolari pentru o mie de metri cubi. Asta, în timp ce prețul mediu inclus în calculul tarifelor actuale este de 147 dolari.

Vadim Ceban, președintele „Moldovagaz” a declarat la postul TV RTR Moldova că, deocamdată, nu se poate de vorbit despre o ajustare a tarifelor.

Și aceasta pentru că în perioada caldă a anului consumul este mic, iar datorită costului mai mic de import, în perioada rece – când se consumă cea mai mare cantitate de gaze – se vor folosi devierile acumulate, ce permit menținerea tarifelor actuale.

„Este evident că va fi nevoie de o ajustare a tarifelor, dar când va interveni nu pot spune cu exactitate”, a precizat Ceban.

Potrivit şefului „Moldovagaz”, acum se duc negocieri cu „Gazprom” pentru un nou contract de import a gazelor, care trebuie să fie semnat până pe 1 octombrie.

De notat că contractul actual prevede că, în trimestrul I și IV ale anului, se va aplica formula precedentă de achiziție a gazelor, corelată trimestrial la situația pe piața motorinei și păcurii, iar în trimestrul II și III ale anului, cărora îi revin doar 20% din volumul anual al consumului de gaze, la calcularea preţului se folosesc şi cotaţiile de pe piaţa spot.

Aceasta înseamnă că, dacă prețul de pe bursele europene este mai mic decât cel calculat pe baza vechii formule legate de cotațiile de petrol, utilizate și în prezent, Moldovagaz va cumpăra gaze mai ieftine de la bursă.

Este de menționat că, în anul 2020, prețul mediu anual de achiziție de la Gazprom a constituit 148,87 dolari, inclusiv cheltuielile de transport până la hotarul țării. În același timp, pe hub-ul NCG acesta s-ar fi ridicat la 187,93 dolari. 

Drept consecința, achiziționarea gazelor de la Gazprom a permis să fie economisite circa 44 milioane de dolari, susţine Moldovagaz.

Modificările respective în contractul în vigoare au fost aprobate de Adunarea extraordinară a acționarilor întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz, pachetul majoritar fiind deținut de Gazprom (50%), în timp ce Guvernul Moldovei deține 35,33%, iar autoritățile separatiste – 12,4%.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker