Politic

Dosarul Viorel Ţopa// Judecătoria Chişinău a respins procedura de revizuire iniţiată de procurori

Judecătoria Chişinău a refuzat, joi, să dea curs procedurii de revizuire, iniţiată de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), a dosarului în care omul de afaceri Viorel Ţopa a fost condamnat definitiv la opt ani cu executare pentru delapidarea averii străine. Decizia a fost luată de magistrata Lilia Lupaşcu, în pofida faptului că procurorii au renunţat la învinuire şi au solicitat încetarea procesului penal, scrie anticoruptie.md.

Avocatul Dumitru Pavel a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că PCCOCS a decis să iniţieze procedura de revizuire a dosarului intentat pe numele clientului său după ce în arhive a fost descoperită o ordonanţă din 2001 a procurorului general prin care se renunţa la dosarul penal pe motivul lipsei componenţei de infracţiune.

„Nu cunosc cum şi-a motivat decizia Lilia Lupaşcu. Iniţial, mi s-a părut suspect că este aceaşi magistrată care examinează şi revizuirea dosarului Platon. Dar nu putem să ne împotrivim repartizării aleatorii a dosarelor. Şi am avut încredere că justiţia a început să se schimbe, dar se vede că nu este aşa. Noi vom contesta decizia respectivă în instanţa ierarhic superioară”, a spus apărătorul.

Viorel Ţopa consideră că refuzul instanţei nu este întâmplător. „Acest dosar este fabricat sută la sută. Plahotniuc mai este influent, iar oamenii săi continuă să activeze. De exemplu, procurorul Adrian Popenco care mi-a fabricat acest dosar, continuă să activeze cu succes şi deţine funcţie de conducere în Procuratură. E strigător la cer. Aşteptăm schimbări, dar se bate pasul pe loc”, a declarat Viorel Ţopa pentru Anticoruptie.md.

Procurorii PCCOCS au dispus, la 18 ianuarie 2021, deschiderea procedurii de revizuire a dosarului intentat pe numele lui Viorel Ţopa. După efectuarea unui șir de acțiuni de urmărire penală, la 10 martie curent, procurorul a înaintat toate materialele, împreună cu concluziile sale, în instanța de judecată.

Amintim că în privința lui Viorel Țopa, urmărirea penală a fost pornită în anul 2010 pentru fapte comise în perioada anilor 2000-2001, pentru care a fost condamnat la opt ani de închisoare prin sentința din 13 ianuarie 2012. Omul de afaceri a fost găsit vinovat că, în decembrie 2000, pe când era șef la Banca de Economii, a acordat un credit de un milion de dolari Companiei AIR Moldova, fiind lăsat gaj un cont cu 400.000 de dolari într-o firmă off-shore. Firma respectivă ar fi fost controlată de Viorel Țopa, care a retras banii din cont, iar AIR Moldova nu și-a putut îndeplini obligațiunile contractuale.

În mai 2020, Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibilă cererea de revizuire a dosarului în care Țopa a fost condamnat la ani grei de închisoare. Recursul în anulare a fost depus de avocații omului de afaceri în august 2019, după retragerea Partidului Democrat de la guvernare și plecarea din țară a lui Vladimir Plahotniuc.

O altă cerere de revizuire, respinsă de CSJ, se referă la dosarul intentat lui Viorel Țopa pentru spălare de bani, pentru care a fost condamnat definitiv, în mai 2019, la 15 ani de închisoare. Viorel Țopa a fost găsit vinovat de faptul că, în complicitate cu omul de afaceri Paveliu Răzvan, condamnat la opt ani de închisoare, ar fi falsificat semnătura unui partener de afaceri dintr-o companie offshore pentru a transfera bani de proveniență dubioasă pe conturile sale de la Victoriabank.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker