Politic

Tsunami de isterie sociocomunistă

În anul 2013 am acordat un interviu pentru revista ”Adevărul” cu titlul “Lukoil” nu poate șantaja România”. La vremea respectivă, în urma unor conflicte legate de investigația întreprinsă de organele de drept la rafinăria ”Petrotel”, un înalt oficial al companiei avertiza România că “Lukoil“ poate închide rafinăria și afacerile din țară. Am catalogat avertizarea drept șantaj.

Imaginați-vă, ”Lukoil„ sacrifică peste 1,5 miliarde de dolari! Dar rafinăria tot la Ploiești rămâne, e imposibil să o încarci în sac să o duci la Moscova! Unica soluție rămâne vânzarea și schimbarea proprietarului și… la revedere, ”Lukoil”!

Revin la subiect după un eveniment ce s-a derulat pe 3 iunie în incinta Parlamentului și anume la conferința de presă a fracțiunii PSRM-PCRM cu genericul “Ne vând… țara!”. Ca să vezi, o  realitate empirică bântuie la frontieră – o aglomerație de investitori cu autocare pline cu dolari, care manifestă un interes major să cumpere măcar ceva din Moldova. Am devenit cea mai atractivă zonă investițională din Europa!!! Evrica-a-a-a! Și din-tr-odată ”Net!”, nu vindem nimic străinilor!

Cu această ieșire în scenă a pseudo-sociocomuniștilor s-a făcut simțit un tsunami de isterie peste țară. E clar de ce. Uniunea Europeană a răspuns la solicitarea Maiei Sandu și a aprobat un suport financiar pentru Republica Moldova în sumă de 600 mln Euro. Și Statele Unite ale Americii au anunțat un mare sprijin financiar, apropo, blocat recent de Guvernul moldovean socialist, aceștea au renunțat și la ajutorul financiar al României. Dar sunt convins că după 11 iulie 2021 vom avea surse externe de aproape 1 mlrd în valută străină și, cel mai importat, o bună parte sub formă de granturi, adică ajutor nerambursabil. Sunt investiții imperios  necesare pentru Republica Moldova!

 Iar acum să ne oprim la niște mostre pur sociocomuniste de la conferința de presă.

 Mai întâi au atacat  Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Dacă socialiștii nu doresc asocierea, am o soluție practică pentru ei: să retragă candidatura lui Vladimir Nicolaevici Voronin de pe lista candidaților de deputați pentru trădarea ideilor socialiste și complicitate la inițierea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Ar avea doua efecte: a) ar dispare “pata neagră” a făptașului Voronin;  b) Igor Nicolaevici Dodon ar deveni numărul unu în listă!

“Vindeți pământul la străini…“ – e o altă isterie a sociocomuniștilor. 

Da, într-adevăr, ceva timp în urmă acest segment investițional în Moldova prezenta  interes – preț mic la pământ, forță de muncă ieftină la sate. Astăzi, aceste efecte, treptat, se anulează. I-am propus unui partener străin o asociere la un proiect investițional în agricultură. A refuzat diplomatic, dar cu argumente or, R. Moldova e zonă riscantă pentru activitatea agricolă: resurse limitate de apă pentru desfășurarea proiectelor de irigare, sistem de asigurare imperfect, lipsa subvențiilor, cataclisme, lipsa specialiștilor cu o instruire performantă în domeniul agricol și protecției plantelor. Mai adăugăm aici puterea de cumpărare limitată a consumatorului autohton, piețele de desfacere inaccesibile din cauza nivelului scăzut de competitivitate. 

Dar sociocomuniștii despre ce au trâmbițat? Adică cui direcționăm tirurile cu dolari de la frontieră? Și acum vă dau un exemplu de politică comunistă ori socialistă, din țara preferată a cuplului VorDodon.

Am un prieten care  a investit și a devenit proprietar al Combinatului de aluminiu din Slatina, România. Mi-a povestit o realitate incredibilă, străină pentru conducătorii noștri de stânga. Proiectul lor investițional de inaugurare a uzinei de aluminiu dintr-o regiune din China a fost însoțit de facilități importante din partea administrației locale. 

Astfel, administraţia a pus la dispoziţia investitorilor teren gratis, liber de sarcini, toate investițiile pentru sistemele de comunicații au fost suportate și realizate de autoritățile chineze. 

La sosirea în aeroport investitorii au fost întâmpinați cu mesaje care exprimau sentimentul de recunoștință pentru proiect.

Nu vă miră de ce cumpărăm electronică, tehnică, echipamente, utilaj numai “Made in China”? Adică dintr-o țară comunistă deschisă pentru dezvoltare? Atunci oare de ce la noi ideologia comunistă, de stânga, are altă interpretare, adică de anti-economie de piață, anti-pragmatism și ignorare totală a producătorului local? 

 Și încă ceva.Când lansează apelul că se vinde țara, alianța PCRM-PSRM nu spune nimic despre compania “Moldovagaz” înstrăinată rușilor. Nu plasam semnul de întrebare la cedarea pachetului majoritar de acțiuni în condițiile când compania avea un comportament civilizat. Dar… Numai în anul 2020, în rezultatul formulei de preț practicate de ”Gazprom”  consumatorii Republicii Moldova au fost jefuiți de 50,0 milioane de dolari. Dacă luăm în calcul și gazul pentru producerea energiei electrice, jaful se ridică la cel puțin 120 milioane de dolari. Dodon și Voronin sunt muți la acest subiect. 

Acum, domnilor, unde-i gazul de 100 dolari  la 1000 metri cubi negociat de Dodon la Moscova? Despre această “ ispravă” a trâmbițat și mass-media moscovită în ajunul alegerilor prezidențiale.

Un alt concept socialist elucidat  la conferință ar fi  impunerea accesului țăranului la rețelele de comercializare. E o problemă inversată cu iz electoral. Or, toate rețelele comerciale acceptă producția autohtonă, dar și ei au niște responsabilități față de cerințele consumatorilor și solicită calitate, volum, sortiment, preț. 

 Pentru firma noastră, cu volume mari de producție, nu există această problemă, e problema micului producător cu suprafețe de terenuri agricole 0,5-1,0 ha. Soluția ar fi nu acea pe care o propagă cei de stânga. O propunere viabilă este desfășurarea piețelor regionale (una pentru două-trei raioane) de colectare și comercializare a producției agricole de la țărani, echipate cu depozite, frigidere, unități de transport, spații de comerț. E un proiect ce poate fi cofinanțat și din bani europeni. 

 Revenind la acest subiect nu pot să nu-mi expun părerea asupra unui subiect care nu se discută aproape deloc la noi în societate – consolidarea terenurilor agricole. E imposibil să asiguri eficiență, competitivitate în sectorul agrar în condițiile când 75% din producători dispun de terenuri agricole cu o suprafață mai mică de 1,0-1,5 ha. În Europa această categorie are o prezență de 5,0-15,0%.

Un alt subiect abordat la conferința de presă ar fi furtul miliardului și concesionarea aeroportului. În expunerea lor sociocomuniștii au plagiat, adică au furat “conceptul” discutat de pacienți într-un salon de la Costiujeni. Și aici au uitat de aliatul Șor.

                             Constantin Tampiza, ex-vicepremier, ex-ministru al Economiei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker